KAFÉ FRIISGÅRDEN: Kafeen i den gamle, hvite trebygningen frister blant annet med hjemmebakte kaker.

Veimat-testen 2017: Kafé Friisgården, Ramberg i Lofoten

Hjemmelaget i historiske omgivelser

Første gangen vi kjører forbi den hvite staselige trebygningen skimter vi så vidt et skilt. Var det noe der? Vi snur og oppdager Kafé Friisgården, tydelig populært blant syklister, for her står de tohjulede på rekke og rad.

Publisert Sist oppdatert

Friisgården

78 poeng

Kafe Friisgården ligger langs E10 i Ramberg i Lofoten, Flakstadveien 422, 8380 Ramberg.

Førsteinntrykk 9/10

Et utrolig sjarmerende sted. Det knirker i golvet når vi går inn, et godt tegn. Samtidig er det velstelt. Trang parkeringsplass.

Meny 9/10

Her var det mange fristende godsaker. Vi ender opp med dagens, men for en bra meny! Samtidig litt skeptisk når stedet er såpass lite, kan de levere på alt dette?

Smak 7/10

Hjemmelaget brød, helt på ekte, men litt smakløst, dessverre. Biffgryta er mer som en lapskaus, men krafta/sausen er veldig god. Helt grei ostekake.

Pris 7/10

Helt på det jevne. 177 kroner for dagens og 40 kroner for en kake.

Service 6/10

Vennlig, men uprofesjonell service. På tross av at vi for øyeblikket er alene om å bestille, gjøres det ingen «innsalg».

Barnevennlig 8/10

Hjemmelagde fiskenuggets og kyllingnuggets til barn. Et godt sted å være med ro og ordentlig mat.

Hjemmelaget 10/10

Ja, her er det hjemmelaget, også kakene og brødet.

Drikke 5/10

Begrenset med drikkevarer, ikke noe som peker seg ut som lokalt, sommerlig eller spennende. Kaffen er helt intetsigende.

Renhold 10/10

Fint og rent overalt.

Toaletter 7/10

Toalettet er i stil med resten av bygget og har sin sjarm. Ingen båser her, og vi liker at vi kan låse døra til et «eget rom», samtidig blir det fort kø med én do.

Planen var egentlig å besøke den andre veikroa i Ramberg først, Ramberg Gjestgiveri. Men der var det dekket til søndagsbuffet og til to busser. Vanligvis har dette gjestgiveriet (som ser mye stussligere ut fra utsiden enn på innsiden) en fristende meny, men den fikk vi altså ikke smakt på denne gangen.

SJARMERENDE KAFÉ: Friisgården ligger i et gammelt, hvitt trehus og de gamle detaljene er bevart.

På Kafe Friisgården et par hundre meter unna var det tynt med gjester, men en rikholdig meny. All mat her er hjemmelaget, i tillegg til hjemmebakte kaker, som stedet markedsfører seg spesielt på. Det er litt vanskelig å parkere (liten plass), men godt med parkeringsmuligheter hvor som helst rett i nærheten.

Selve bygget er veldig sjarmerende. Dette er rett og slett den mest sjarmerende kafeen langs hele E10. Den hvite trebygningen har hyggelige bord både utendørs og innendørs.

Kakedisken er umiddelbart litt skuffende, men menyen er fristende, med masse godsaker. Hjemmelagd fish&chips, vegetarsandwicher (med geitost), salater og mye annet. Jenta i disken har tydelig sommerjobb og har ikke så mange råd å komme med.

FRISTENDE MENY: Biffgryte kokt i mørkt øl.

Vi ender opp med dagens, som er biffgryte med hjemmebakt brød og kaffe til 177 kroner. Gryta er kokt med mørkt øl, og det er en av flere småoriginale ideer på menyen.

Hva med gjennomføringen? Biffgryta er mer som en lapskaus og dufter godt. Men den inneholder noe av det verste vi vet, sjampinjonger fra boks. Ellers er dette godt. Og brødet er hjemmelaget, men ikke så spennende på smak.

Ostekaka, som vi bytter ut med kokoskake (som så litt tørr ut), utmerker seg ikke på noen måte. Det gjør heller ikke kaffen.

HYGGELIGE OMGIVELSER: Sjarmen ligger i detaljene.

Omgivelsene er fantastiske. De skjemmes kanskje litt av at menyen ligger som bordbrikker, men det er ikke så nøye, det er nok av andre detaljer som er fine. Malingen, rommene, møblene, dekorasjonene.

Vi lurer på hva som skjer hvis det kommer flere folk, om personalet egentlig er dimensjonert for det, men de fleste stopper kanskje for kake og kaffe? Vi skulle på alle måter ønske vi kunne si at stedet er en perle av et spisested men det kan vi ikke, men det er absolutt brukbart og hvis sola skinner er det deilig å kunne sitte ute i sola.

Og toalettet er fint.

(Testet av Motor juni 2017. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk.)