VED VEIENS HØYESTE PUNKT: Dyranut Fjellstova ligger ved RV7 på Hardangervidda.

Veimat-testen 2017: Dyranut Fjellstova, Hardangervidda

Stopp på Hardangerviddas topp

En ting er at Hardangervidda er mektig og flott. Det fortjener en stopp. På Dyranut Fjellstova får du i tillegg god og hjemmelaget mat.

Publisert Sist oppdatert

Dyranut Fjellstova

85 poeng

Dyranut Fjellstova ligger langs RV7 over Hardangervidda, på vei mellom Oslo og Bergen, Dyranut, 5783 Eidfjord, fjellstua har sesongåpent

Førsteinntrykk 8/10

En gammeldags fjellstue oppe på vidda. Gode parkeringsmuligheter utenfor. Uteservering. Utsikt mot vidda. Peisestue med skinnfeller og bondemøbler.

Meny 10/10

Reinsdyrgryte, fjellørret, rømmegrøt, kjøttkaker, karbonadesmørbrød, vegetargryte, krydret tomatsuppe, pasta og lasagne. Kaker, desserter, også glutenfrie kaker.

Smak 9/10

God fjellørret, fint stekt og med godt tilbehør. Pluss for skikkelige poteter. Artig tyttebæris. Gode boller og kjempegod hjemmebakt kjeks.

Pris 8/10

Karbonadesmørbrød 135/145 kr, fyldig tomatsuppe 135 kr, linsegryte 150 kr, pasta med laks 165 kr, kjøttkaker 195 kr, men også reinsdyrgryte 225 kr og fjellørret 275 kr.

Service 10/10

Hjertelig, for å bruke et litt gammeldags ord. Hyggelig, imøtekommende, og maten blir servert ved bordet.

Barnevennlig 9/10

Lasagne med brød og salat, i tillegg liten porsjon av alt på menyen, bortsett fra burgeren. Barnestoler. Hele vidda utenfor, men også bilveien og parkering rett utenfor døren.

Hjemmelaget 10/10

Her er alt hjemmelaget, også kaker, tyttebæris, nybakte kjeks og kanelsnurrer, burgerbrød og sveler.

Drikke 8/10

Dyranuts hjemmelagde eplemost – med en liten pappbit som merkelapp rundt flaskehalsen. Brus, rød saft, vannet i muggen er ikke kaldt. God kaffe. Også øl og vin.

Renhold 8/10

Alminnelig godt renhold.

Toaletter 5/10

Veldig trange båstoaletter. Den ene av to båser er i ustand. Papir på gulvet.

Hardangervidda er Europas største høyfjellsplatå, og Dyranut Fjellstove ligger selvfølgelig ikke på toppen av Hardangervidda, men ved det høyeste punktet på Riksvei 7, ikke så lenge etter at du er kommet opp på vidda hvis du kommer kjørende vestfra.

Fjellstua er åpen i sommer- og vintersesongen og er kjent for å servere god og hjemmelaget mat, gjerne av råvarer som er jaktet, plukket eller sanket i området.

Det gir en ganske liten meny, men til gjengjeld er det mye man får lyst på.

Vi blir i hvert fall stående litt rådville, men får raskt hjelp av servitøren som kommer ut fra bak disken for å forklare.

LOKALMAT: Det står flere lokale retter på menyen, blant annet fjellaure med rømmesaus.

Fjellauren er lokal. Burgeren er laget av viltkjøtt og serveres med hjemmebakt burgerbrød og stekte potetbåter. Du kan få hjemmelagde kjøttkaker naturligvis, rømmegrøt, reinsdyrgryte med rørte tyttebær og karbonader av økologisk storfe og lokalt viltkjøtt.

I tillegg har de pasta med laks og fløtesaus, dagens vegetargryte som er en linsegryte denne dagen, og en krydret tomatsuppe full av grønnsaker, en stor og mektig porsjon.

Vi setter oss ved vinduet med utsikt mot snøkledte vidder, og der går det sannelig to hester og beiter også.

På tallerkenen får vi en fin fjellørretfilet med skikkelige poteter med skall som er brunet ørlite i ovnen. Rømmesausen er tradisjonelt følge til, men i stedet for agurksalat, er det strimlete grønnsaker som squash og gulrot som har ligget i samme lake som agurksalat. I tillegg får du en sitronbåt i en liten innretning som presser sitronen.

Det er pent lagt opp på tallerkenen, og fisken er akkurat passe stekt. Potetene er gode, og det er overraskende friskt og godt med de lettsyltede grønnsakene til.

FRISKE BÆR OG EPLER: Hjemmelaget tyttebæris med tyttebærsaus og Dyranuts hjemmelagde eplemost.

Det er da vi får øye på et lite kort på bordet som frister med to ulike desserter. Hardangerjøkulen er en hjemmelaget tyttebæris. Susaren er skogsbæris på mandelbunn, begge til 85 kr. Det hadde vært gøy å smake på!

Vi titter på Verdens beste som er pent lagt opp på et lite stettefat av glass. Ser på kortet med tyttebærisen. Vi er i en skikkelig knipe.

Men ikke verre enn at det finnes en løsning. Den hyggelige servitøren tilbyr seg å pakke kaken på en pappskål med plast så vi kan ta den med oss.

Dermed blir det plass til tyttebæris med tyttebærsaus. Det er kanskje ikke den mest spennende iskremen vi har vært ute for. Det hadde vært godt med enda mer tyttebær i isen, men det er morsomt, og det er lokalt.

Og fordi vi ikke klarer å stå imot fristelsen, plukker vi med oss en nybakt kanelsnurre, en av Theas nybakte kjeks med mandler og en flaske med Dyranuts egenpressede eplemost til kjøreturen.

(Testet av Motor juli 2017. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk.)