FIN BELIGGENHET: Kafeen ligger i fjellsida med fjorden rett under oss.

Veimat-testen 2017: Åkrafjordtunet, Åkrafjord

Ikke helt som reklamen lover

Vi hadde store forventninger. Men her føler vi oss rett og slett lurt.

Publisert Sist oppdatert

Åkrafjordtunet

72 poeng

Åkrafjordtunet ligger ved Årkafjorden ved E134 mellom Haugesund og Røldal, Teigland 5590 Etne.

Førsteinntrykk 9/10

Her har vi forventninger! Rett ved fjorden. Ser triveligere ut enn vanlig veikro. Stor parkering. Butikk med lokalmat. Nytt, lyst og moderne lokale.

Meny 7/10

Kjøttkaker og svinesteik fra selvservering, burgere, pizza, smørbrød og salater. Lite tradisjonsmat slik de reklamerer med i kafeen.

Smak 5/10

Kjedelig, smakløst, i hjelkokt, og ingen ting er varmt. Paret på bordet ved siden av klager over klumper i sausen. Tyttebærsyltetøyet er mye gelé og lite bær.

Pris 8/10

Vanlig veikropriser. Tre kjøttkaker 169 kr. Svinesteik 179 kr. Begge deler fra buffet. Burgere fra 149 kr. Karbonadesmørbrød 65 kr.

Service 6/10

Ikke mye til service. En dame bak disken tar imot bestilling og betaling uten et smil, men hun kan i hvert fall svare på det vi lurer på.

Barnevennlig 8/10

Alminnelig rent og ryddig. Tente stearinlys og friske blomster på enkelte bord.

Hjemmelaget 7/10

Kjøttkakene er laget på huset av kjøtt fra Lundal. På menyen står Tunets egen hvitløksdressing, hjemmelaget karbonade og husets eget brød. Hun i disken sier de lager lite selv.

Drikke 8/10

Brus, vann med isbiter fra dispenser, økologiske safter fra Stavanger-fabrikken Safteriet. Kruttsterk kaffe, i sterkeste laget.

Renhold 8/10

Alminnelig rent og ryddig. Tente stearinlys og friske blomster på enkelte bord.

Toaletter 6/10

Båstoaletter, litt dårlig renhold.

Dette står det på skiltet over disken i kafeen og på nettsiden deres: «Velkommen til vår kafe! Vår meny er tufta på lokale råvarer, tradisjon og historie med røter heilt tilbake til 1870.»

PENT OG MODERNE: Lyse, hyggelige lokaler med utsikt mot fjorden.

Dagens er kjøttkaker og ganske riktig laget på huset av storfekjøtt fra den lokale kjøttprodusenten Lundal. Svinesteiken også.

Under et lokk ligger det en stabel med vafler, og i kjøleskapet står det gode, økologiske safter fra Safteriet i nabofylket Rogaland.

Det får være tradisjonsmat godt som noe.

Resten av menyen er preget av norske tradisjonsretter av typen:

Kyllingnuggets med pommes bistro, tacoburger, club sandwich, biffsnadder og pizza med pepperoni og ananas.

Når vi spør i disken om denne lokalmaten med tradisjon og historie blir vi henvist til butikken ved siden av. De selger blant annet fruktsafter, syltetøy, lefser og kjøtt fra lokale produsenter.

TRADISJONSMAT: Kjøttkaker med ertestuing og surkål.

Helt fint det, men da vil vi ikke forledes til å tro at vi kommer til et sted med tradisjonsmat.

Selv om vi skal være ærlige og understreke at Fjordaburgeren er laget hos slakter Lundal og røkelakssmørbrødet er med laks fra Etne like i nærheten. Hovedtyngden er likevel ikke hva vi kan kalle norsk tradisjonsmat med røtter tilbake til 1870.

(Testet av Motor juli 2017. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk.)