NYHET: Et menneske puster inn 10.000 liter luft hver dag. Nå varsler Volvo luftkvaliteten i bilen.

Måler svevestøv i bilen:

Ny teknologi renser luften i Volvo-kupéen

Volvo lanserer ny teknologi som skal forbedre luftkvaliteten i bilens kupé og rense bilen for ultrafine partikler som finnes i svevestøv.

Publisert

Volvo er første merke i bilindustrien som lanserer slik teknologi, skriver selskapet i en pressemelding.

Den såkalte Advanced Air Cleaner-teknologien har sensorer som måler PM 2.5-nivåene i bilens kupé, og kommer med luftrensende funksjonalitet som forbedrer inneklimaet i bilene, skriver selskapet.

Den nye teknologien kommer i første omgang på biler i 60- og 90-serien som bygges på SPA-plattformen, blant annet dagens XC60 og XC90.

Svevestøv sorteres oftest i to kategorier, PM2,5 og PM10.

PM står for «particulate matter» og tallet indikerer størrelsen på partiklene i mikrometer (µm). Vanlig plastfolie er mellom 10 og 12 µm tykk.

Eksosutslipp og vedfyring er dominerende kilder til svevestøv innenfor PM2,5, mens PM10-kategorien domineres av slitasje fra vei, dekk og bremser, samt bruk av strøsand.

To nyttige nettsteder å sjekke ut:

Optimaliserer luftkvaliteten

Man kan måle luftkvaliteten og starte luftrens i kupéen via Volvo on Call-appen før avreise.

– Med Advanced Air Cleaner-teknologi kan du være trygg på at luften du puster inne i Volvoen din er renere og sunnere. Vi tror at ren luft er bra for deg, både fra et helsemessig- og et sikkerhetsperspektiv og vil fortsette å innovere på dette området, sier Anders Löfvendahl som er ekspert på luftkvalitet i kupéer i Volvo Cars.

I følge pressemeldingen har selskapet et eget luftkvalitet-team, internt kjent som «The Noses», som tester både bilenes komponenter og ferdigproduserte biler.

Og, heter det:

Den menneskelige nesen er mye mer sensitiv enn noe analyseinstrument, og skal være best tenkelig redskap for jobben.

LUFT-INFO: Kvaliteten på luften varsles på linje med andre relevante data på informasjonsskjermen.