STENGT: Lokalene i Grimstad hvor Geir Egil Olsen drev en av landets største bruktbilvirksomheter.
STENGT: Lokalene i Grimstad hvor Geir Egil Olsen drev en av landets største bruktbilvirksomheter.

Strafferamme på inntil 10 år:

Bruktbil-Olsen tiltalt for grov korrupsjon

Bruktbilforhandler Geir Egil Olsen, hans tidligere samboer og en tidligere ansatt ved Statens vegvesen er tiltalt for grov korrupsjon.

Publisert Sist oppdatert

Statsadvokaten i Agder har tatt ut tiltale mot den tidligere bruktbilforhandleren Geir Egil Olsen, hans eks-samboer og en tidligere ansatt ved Arendal trafikkstasjon, som skal ha fungert som Olsens medhjelper på innsiden av Statens vegvesen.

Tiltalepunktene har en strafferamme på inntil 10 års fengsel.

Grunnlaget er pengeoverføringer til en verdi av minst 201.282 kroner, knyttet til registreringer av uriktige salgsmeldinger og utstedelse av førerkort.

«Ikke straffskyld»

«Korrupsjonen er grov fordi det særlig legges vekt på at handlingen er forøvd overfor en offentlig tjenestemann», heter det i tiltalen.

Olsens forsvarer Torleiv Drangsland opplyser til Motor at Olsen stiller seg uforstående til tiltalen, og at han ikke erkjenner straffskyld.

Saken vil først bli berammet en gang over sommeren.

Selv om tiltaleinnholdet er alvorlig nok, er det liten grunn til å anta at en eventuell domfellelse vil gi den tidligere bruktbilselgeren en dom i øvre halvdel av strafferammen. Den skal uansett sees i sammenheng med dommen på fire år som han fikk i Aust-Agder Tingrett i vinter.

Bestukket

Geir Egil Olsen (44) og den tidligere vegvesen-ansatte (43) skal ifølge en internrapport fra Statens vegvesen ha samarbeidet om registrering og godkjenning av falske og mangelfulle salgsmeldinger for kjøretøy, hvor Olsen ble oppført som ny eier.

Bruktbilselgeren skal ha bestukket den vegvesen-ansatte med minst 201.282 kroner. I tillegg skal han ha fått kreditt på flere av de 25 bilene han skal ha kjøpt av Olsen.

Den utro tjeneren skal ifølge rapporten fra internrevisjonen i Statens vegvesen også ha utstedt førerkort på feilaktig grunnlag.

AVSKJEDIGET: Den tiltalte tidligere Vegvesen-ansatte jobbet her ved Arendal Trafikkstasjon.
AVSKJEDIGET: Den tiltalte tidligere Vegvesen-ansatte jobbet her ved Arendal Trafikkstasjon.

Avskjediget

Etterforskningen av korrupsjonsanklagene mot de to mennene var ferdig allerede i fjor høst. Siden da har påtalemyndigheten vurdert tiltalespørsmålet.

Den tidligere ansatte ved Arendal trafikkstasjon jobbet ved trafikkstasjonen i mange år, men ble suspendert med øyeblikkelig virkning få dager etter at Olsen ble pågrepet og varetektsfengslet i 2016.

Også den vegvesenansatte havnet senere i varetekt, og ble avskjediget fra stillingen sin.

Fire års fengsel

Dette blir andre gang på kort tid den tidligere bruktbilselgeren, som var blant landets største, må møte i rettssystemet, tiltalt for alvorlige forhold.

I mars i år ble Geir Egil Olsen dømt til fire års ubetinget fengsel for blant annet 75 grove bedragerier for totalt 27 millioner kroner. Han ble også dømt for blant annet å ha unndratt verdier fra konkursboet da bilforretningen hans Olsen bil ble slått konkurs i 2016, samt for økonomisk utroskap og dokumentforfalskning.

Åtte millioner kroner

I tillegg til fengselsstraffen ble han også dømt til å betale åtte millioner kroner i erstatninger til flere banker og til åtte av sine kunder. Han ble også fradømt retten til å drive næringsvirksomhet i fire år, og han fikk inndratt 600.000 kroner til statskassen.

– Han har utsatt sine kunder for betydelig trafikkfare ved å selge dem kjøretøy som ikke var reparert på forsvarlig og forskriftsmessig måte, skrev tingretten i sin dom.

Olsen anket denne dommen, men det er foreløpig ikke klart om det blir en ny behandling av denne saken i lagmannsretten.

Korrupsjonssaken er foreløpig heller ikke berammet for tingretten.