ALVORLIG: – Svakhetene ved bombrikkesystemet er svært alvorlig, sier Knut Arild Hareide.

Hareide etter Motors avsløringer:

Skal stoppe misbruk av bompenge-brikken

Samferdselsminister Knut Arild Hareide tar nå grep etter Motors avsløringer av svakheter ved bompengeinnkrevingen. – Dette tar jeg på største alvor. Misbruk av bompengebrikken skal stoppes, skriver statsråden i to brev.

Publisert Sist oppdatert

Motor har gjennom flere reportasjer dokumentert svakheter i bompengeinnkrevingen.

Avsløringene har ført til at flere stortingspolitikere har stilt spørsmål ved bompengeinnkrevingen. Blant annet har Arbeiderpartiet krevd full gjennomgang av ordningen.

– Svært alvorlig

Nå tar Hareide (KrF) grep i sine svar på spørsmål fra stortingspolitikerne Kirsti Leirtrø (Ap) og Bård Hoksrud (Frp).

Autopass-avsløringene

Motor har i en serie artikler dokumentert hvordan du enkelt kan bruke elbilbrikke i fossilbil, hvordan du kan jukse med hvor du befinner deg geografisk, og hvordan du kan bli overvåket ved at andre bestiller bompengebrikke på din bil – uten at du får beskjed.

– Motor har avdekket svært alvorlige sikkerhetsutfordringer i Autopass-systemet. Dette er forhold som jeg tar på største alvor. Bompengeselskapene går nå gjennom sine rutiner for raskest mulig å forbedre disse, skriver Hareide i brevene, som er adressert til Stortingets president.

Hareide skriver også at Statens vegvesen vil gjøre en omprioritering av funksjonaliteten til endringene som er planlagt til neste år.

JUKS: Det er lett å jukse med bombrikkene, har Motor dokumentert. Foto: Geir Olsen.

Har visst om svakhetene

Hareides grep innebærer, etter det Motor forstår, at det nå for alvor prioriteres å sette en stopper for de svakhetene Motor har påpekt og som vi gjennom tester har dokumentert.

Flere kilder opplyser til Motor at mange både hos samferdselsmyndighetene og i bompengeselskapene har vært klar over svakhetene, men uten å prioritere å gjøre noe med det – før nå.

– Feilbruk og misbruk av bompengebrikken skal stoppes. Det er svært alvorlig at bompengesystemet har svakheter som utnyttes og misbrukes, skriver Hareide.

Les også: Antallet bomstasjoner doblet under Erna

Fornøyd

Arbeiderpartiet er fornøyd med Hareides svar.

– Heldigvis ser det ut til at også han mener dagens system ikke er forsvarlig og at han forventer en systemendring. Vi vil følge opp, og forventer at tiltak blir iverksatt snarest, skriver Leirtrø i en epost til Motor.

Hun lover å følge saken for å se om endringene som gjøres er gode nok.