OMFATTENDE TILTALE: En tidligere bilselger må svare for tiltale om bedrageri og dokumentfalsk.
OMFATTENDE TILTALE: En tidligere bilselger må svare for tiltale om bedrageri og dokumentfalsk.

Omfattende tiltale mot bilselger:

– Svindlet og bedro kunder og egen arbeidsgiver

Da den kvinnelige kunden leaset en ny Mazda og byttet inn en brukt Volkswagen Tiguan, overførte bilselgeren nesten 200.000 kroner av oppgjøret til sin egen kone.

Publisert Sist oppdatert

Det grove underslaget mot egen arbeidsgiver i mars 2016 ble det første av en lang rekke underslag og bedragerier som bilselgeren i Kverneland Bil gjorde, ifølge en svært alvorlig tiltale som bilselgeren nå må svare for i Jæren tingrett.

Utover i 2016, 2017 og 2018 begikk den 44 år gamle bruktbilselgeren ytterligere 16 grove underslag mot egen arbeidsgiver, ifølge tiltalen.

I stedet for å overføre oppgjør for bilsalg til arbeidsgiveren og i ett tilfelle til et leasingselskap, gikk pengene enten til ham selv, kona eller til andre personer, mener aktoratet.

Til sammen underslo han beløp for 4,1 millioner kroner, i tillegg til at han rett og slett overtok to biler, ifølge tiltalen.

Lurte forretningsmann

Den tidligere bilselgeren står også tiltalt for åtte grove bedragerier for totalt 4,4 millioner kroner. Disse bedrageriene skal ha rammet både kunder og banker.

Det aller største bedrageriet skal ha blitt gjort mot en nå 50 år gammel forretningsmann på Jæren.

Forretningsmannen ble i februar 2019 lurt til å overføre 1,35 millioner kroner til bilselgerens private konto.

Pengene skulle være forskuddsbetaling for to Jaguar I-Pace, som bilselgeren ifølge tiltalen ikke hadde noen planer om å levere til forretningsmannen.

Omtrent samtidig, vinteren 2019, ble Kverneland Bil kontaktet av en kunde som mistenkte svindel. Dermed begynte den store saken å rulle, og bilselgeren ble oppsagt på dagen.

Kort tid etter ble han politianmeldt.

Stor bilforhandler

Bilselgeren var i flere år ansatt på et av anleggene til Kverneland Bil. Kverneland er en av landets største bilforhandlere, med flere anlegg på Vestlandet og i Oslo.

Kverneland er merkeforhandler for blant annet Ford og Volvo, i tillegg til syv andre merker.

Bilselgeren er også tiltalt for 43 tilfeller av dokumentforfalskninger, som i mange av tilfellene er gjort i forbindelse med underslagene og bedrageriene.

Han skal også i to tilfeller ha forsøkt å lure namsmannen.

Nekter skyld

Denne uka startet straffesaken mot den tidligere bilselgeren i Jæren tingrett. Der møter han sammen med sine to forsvarere, blant annet den profilerte advokaten Sigurd Klomsæt.

16 rettsdager er satt av til straffesaken, hvor det blant annet skal føres 55 vitner.

Da rettssaken startet, erkjente den tidligere bilselgeren kun straffeskyld for tre tilfeller av dokumentforfalskning. Han nektet for alle de andre tiltalepunktene.