MAKTSENTRUM: Hovedkvarteret til Volkswagen i Wolfsburg. Spørsmålet har vært: Vil julefreden senke seg, eller vil hoder rulle?

Hastemøte ga kompromiss:

Maktkampen endte i førjulsforlik

Fagforeningenes misnøye med VW-konsernets toppsjef Herbert Diess hadde nådd kokepunktet. En løsning ingen er 100 prosent fornøyd med ble funnet i dag.

Publisert Sist oppdatert

OPPDATERING: Mandag kveld ble det kjent at VW-sjefen og hans motstandere har inngått et kompromiss: Mot at Diess renonserer på forlengelsen av hans kontraktsperiode til 2025, som han har ansett som grunnleggende for å kunne gjennomføre sin strategi, har bedriftsrådet godtatt hovedpunktene i omstillingsplanen toppsjefen har satt hele sin prestisje inn på å få gjennomført.

Handelsblatt anser at det er Diess som har måttet gi mest etter for å få til kompromisset.

Diess er sammenliknet med en elefant i en glassbutikk. Men at han vet hva han vil, er det liten tvil om.

Den 62 år gamle østerrikeren som har ledet et av verdens største industrikonsern siden april 2018, har blikket festet på den samme strategien som forgjengeren Matthias Müller formulerte.

Det har, for å si det mildt, ikke vært enkelt. I vår så det ut til å gå mot katastrofe på grunn av enorme dataproblemer knyttet til den nye og strategisk viktige elbilplattformen MEB.

Kraftige reaksjoner

Flere av beslutningene Diess har fattet i sommer og høst har voldet kraftige reaksjoner blant mektige krefter i selskapet. Som da ansvaret for den sentrale programvareutviklingen ble overført til Audi i sommer.

De siste dagene har det toppet seg, bokstavelig talt.

Det ble innkalt til hastemøte i representantskapet i selskapet mandag kveld, der ble stemt over kompromissforslag om fremtidige styremedlemmer.

Det er steile fronter og diskusjonene i kontrollkomitéen måtte avbrytes i forrige uke uten at man hadde klart å komme til enighet.

Spisser seg til

For de 20 medlemmene i representantskapet i Volkswagen blir slutten på året utvilsomt mer stressende enn forventet. Det skal ha foregått intense samtaler gjennom helgen.

Kjernespørsmålet er uenigheten mellom Diess og de ansattes representanter med den mektige Bernd Osterloh i spissen.

Det var den tyske næringslivs- og finansavisen Handelsblatt, som har opplysningene fra kilder på innsiden, som fulgte debattene. Nok en gang dreide det seg mandag kveld om et ikke-planlagt møte.

Ifølge Handelsblatt var det lite sannsynlig at kontrakten til Herbert Diess ville bli forlenget på dette møtet. Det skjedde da heller ikke.

Falt til jorden

I forrige møte falt kompromisset til jorden fordi Diess insisterte på en tidlig forlengelse av kontrakten. Hans nåværende kontrakt løper til april 2023, men konsernsjefen ønsker en fornyelse frem til utgangen av 2025. Hans begrunnelse er at hans stilling i konsernet ellers vil være svekket.

62-åringen skal, ifølge kildene til Handelsblatt, mene at de ansattes representanter begrenser handlingsrommet hans når det gjelder viktige personalspørsmål, som de nåværende utnevnelsene i hovedstyret og omstruktureringen av selskapet.

Allerede i løpet av sommeren kom Diess på kant med styret da han, foran 2500 toppledere, beskyldte tilsynsorganet for å ha brutt loven. Da var han hårfint unna å miste jobben.

Ifølge Handelsblatt var det beste man kunne håpe på fra møtet en intensjonserklæring fra representantskapet.

Selskapet har ikke villet kommentere saken overfor den tyske avisen.