VEKK MED SNØEN: God sikt er viktig for du kjører!

Husk rene ruter i kulda:

Hva er best: Gammel isskrape eller ny teknologi?

God sikt er viktig når du kjører bil, og med vinter og kuldegrader trenger du utstyr for å holde rutene bare for snø og is. Men hvilket utstyr er best? NAF har testet.

Publisert Sist oppdatert

– Du er en fare for andre i trafikken når sikten er minimal. Så for din egen og andre sikkerhet, fjern isen på rutene skikkelig før du kjører, avslutter Nils Sødal.

Kjøretøyforskriften er i hvert fall skrapet for tvil:

«Føreren skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, derunder påse at snø, is, dugg eller merke eller annen gjenstand ikke hindrer sikten eller virker forstyrrende.»

Hvis du ikke gjør denne jobben skikkelig før du kjører, risikerer du forenklet forelegg og i verste fall kan førerkortet bli beslaglagt.

Men hva skal gjøre jobben med?

NAF testet ulikt utstyr på fire ulike biler. Motoren var avslått og motorvarmer ikke brukt. Islaget på rutene varierte, så dette var ingen vitenskapelig test. Bilene ble testet med følgende produkter:

  • Isskrape
  • De-icer spray
  • Kjegleformet isskrape
  • Elektrisk isskrape

Du kan lese hele testen på naf.no

Ute i kulda

I testen ble fire biler stående ute i kulda over natten.

Den som gjorde jobben raskest var kjegleskraperen med 1 minutter og 32 sekunder, mens det tok nesten 5 minutter med den tradisjonelle firkanta isskrapen.

Men det skal sies:

Den gode, gamle skrapen hadde tøffere is å bryne seg på, for etter en vinternatt på fjellet i minus 10 ble det sprayet litt vann på front- og sidevinduer så det frøs til litt ekstra.

UTEN IS PÅ RUTA: Senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.

Selv om det ikke var noen vitenskapelig test, så gir den kanskje indikasjon god nok:

  • Den kjegleformede isskrapen er rask og behagelig i bruk
  • De-icer er best i nødstilfeller eller for å fjerne stålis
  • Du trenger fortsatt en kost for å fjerne snø

Er du ute etter produktet som gjør jobben raskest, så er den kjegleformede isskraperen produktet for deg, skriver NAF i sin omtale av testen. Den skraper en større flate raskere siden den har flere skrapeflater.

Trenger ikke investere dyrt

Hvis du ikke er så sterk i henda, så er den elektriske skraperen fra Kärcher et godt alternativ. Den skraper godt av isen, men dekker ikke så store flater. Det er dessuten enda en dings å lade.

De-icer er produktet likte NAF-testerne dårligst. Ja, den gjør jobben, men prislappen blir ganske så stiv på sikt. Dette er heller produktet det er praktisk å ha i bakhånd for å løsne stålisen.

– Denne uformelle testen viser at det ikke er nødvendig å investere i dyre produkter for å få en isfri bil. Med litt hjelp fra motoren og vifta i bilen, fungerer den tradisjonelle isskrapen helt fint. For å bli enda raskere klar til å komme seg avgårde, er den kjegleformede isskrapen et godt alternativ, mener Nils Sødal.