FRONT MOT FRONT: – Vi ser en polarisering mellom eiere av forskjellige drivlinjer og mellom by og land. Konfliktnivået har økt, sier seniorrådgiver Anders Hovde i Kantar. Foto: Tomm W. Christiansen

Dieselbileierne virkelig hater elbilfordelene:

– Fjern elbilfordelene nå!

64 prosent av dieselbilistene vil at elbilfordelene fjernes så raskt som mulig, umiddelbart eller neste år. – Polariseringen øker mellom bilistene, sier Anders Hovde i Kantar.

Publisert Sist oppdatert

Dieselbileierne irriterer seg over momsfritak, gratis bompasseringer og at elbileierne får kjøre i kollektivfeltene.

Spesielt det siste irriterer.

Dieselbileierne ser virkelig rødt når de ser elbiler suse forbi i kollektivfeltene.

Les også: Bompengepartiet størst blant bileierne

– Veldig urettferdig

Seks av 10 dieselbileiere synes det er veldig urettferdig at elbilistene får bruke kollektivfeltene. Rundt 50 prosent av bensin-bilistene og hybrideierne mener det samme.

Tar vi med de som synes det er «litt urettferdig» at elbilistene får kjøre i kollektivfilene, er det rundt 80 prosent av de som helt eller delvis kjører på fossilt drivstoff som er misfornøyd.

Det er ikke moms på elbiler, noe som gjør elbilene mye billigere. På en godt utstyrt Tesla sparer kundene 2-300.000 kroner på momsfritaket.

– Det er urettferdig, sier over 70 prosent av bilistene som kjører bensin- eller dieselbil.

60 prosent av dieselbileierne krever at momsfritaket opphører i år eller neste år.

Les også: Oslo vil fjerne alle utslippsbiler

Økt konflikt

54 prosent av dieselbileierne mener avgiftene på kjøp av elbil bør være like høye som på fossile biler.

Bare seks prosent av elbileierne mener det samme i undersøkelsen som er gjort blant 1039 bileiere. Bak undersøkelsen står byrået Kantar, på oppdrag for bilimportøren Harald A. Møller.

Undersøkelsen ble presentert under den pågående Arendalsuka.

– Vi ser en polarisering mellom eiere av forskjellige drivlinjer og mellom by og land. Konfliktnivået har økt, sier seniorrådgiver Anders Hovde i Kantar.

Bom-irritasjon

Også i bomstasjonene ser fossilbilistene rødt. 72 prosent av dieselbilistene mener elbilistene bør betale det samme i bomstasjonene som dem.

Bare 10 prosent av elbilistene mener det samme.

Men også en del elbileiere synes at elbilfordelene kanskje er for gode. 14 prosent av elbileierne synes det er veldig urettferdig at de får kjøre i kollektivfilene, mens fossilbilistene må stampe i køene i de andre filene.

Ytterligere 30 prosent av elbilistene synes kollektiv-kjøring er «litt urettferdig».

Les også: Stavanger Norges «smarteste by»