UKLAR SKILTING: Kommunen satte opp nytt skilt etter at føreren av denne bilen klaget på bota.

Parkeringskrangel:

Kommunen satte opp nytt skilt etter at bileieren klaget

Etter at bilføreren klaget på parkeringsboten, bestemte Tromsø kommune seg for å sette opp et nytt skilt for tydelig å vise hvor handikap-parkeringen er.

Publisert Sist oppdatert

Se på bildet som parkeringsbetjenten fra det kommunale selskapet Tromsø offentlige parkering har tatt:

På en grusplass ved Tromsø museum er det et skilt som angir parkering kun for forflytningshemmede, og lenger bort, ved bilen, et skilt som viser parkering for alle andre.

Da føreren av den lille røde Toyotaen parkerte på grusplassen en lørdag morgen i april i fjor, trodde hun at handikap-skiltet kun gjaldt på plassen rett foran skiltet.

Men det gjorde det ikke, ifølge Tromsø offentlige parkering.

De hevdet at handikap-skiltet gjelder for alle plassene til venstre for skiltet, og ila henne en bot på 990 sure kroner.

Rykket ut

Bilføreren klaget på bota, og like etter at parkeringsselskapet fikk klagen, rykket de ut og satte opp et ekstra skilt.

Dette skiltet er det veimyndighetene kaller et underskilt. Skiltet har en pil, som viser at alle plassene til venstre for skiltet og bort til neste skilt kun er for forflytningshemmede.

Det kommunale parkeringsselskapet avslo også klagen. Men da klaget bilføreren videre til parkeringsklagenemnda.

– Siden parkeringsselskapet så seg nødt til å sette opp et underskilt, taler det sterkt for at skiltingen var mangelfull, skriver kvinnen i sin klage til nemnda.

PIL: Siden det er en pil på dette skiltet, se i den røde ringen, mener parkeringsselskapet det er opplagt at kvinnen står på handikap-plass.

Skråsikre

Parkeringsselskapet var nesten skråsikre på seier da de skrev sitt svar til parkerings­klagenemnda.

Det begrunner de blant annet med at skiltet som viser hvor det er lov å parkere for alle andre, har et underskilt med en pil, som angir at man skal parkere til venstre for dette skiltet.

Da mener derfor det er opplagt at handikap-skiltet gjelder helt frem til dette skiltet.

I et saksfremlegg skriver parkeringsselskapet at det også tidligere har vært et underskilt med pil som viste at alle plassene til venstre for handikap-skiltet var kun for forflytningshemmede, men at dette skiltet var blitt fjernet.

Parkeringsselskapet mener imidlertid at det ikke har noen betydning at skiltet var borte da kvinnen parkerte der, og at boten derfor er rettmessig ilagt – også uten skiltet.

De mener bilføreren har vært uaktsom, og at det vil være urimelig dersom bilføreren får medhold, og får boten slettet.

Boten slettes

Men i parkeringsklagenemnda har bilføreren vunnet frem. Hun får slettet boten.

– Skiltingen var ikke tilstrekkelig tydelig. Nemnda legger til grunn at handikapskiltet kun gjelder like foran skiltet, tilsvarende bredden på en HC-plass. Dersom reguleringen skal gjelde et større område, burde skiltet hatt et underskilt med piler, skriver parkeringsklagenemnda i sitt vedtak.

Motor har spurt parkeringsselskapet om de aksepterer vedtaket.

– Vi respekterer selvsagt at nemnda har gjort andre vurderinger enn vi har gjort. Vi tar nemndas avgjørelse naturligvis til etterretning, skriver fagsjef Tore Bentzen i en epost.