STYGGE TALL: Det har vært mange MC-ulykker i år. Bildet er en ren illustrasjon.

Statens vegvesen:

Flere døde i MC-ulykker hittil i år enn i hele fjor

Så langt i år har 16 personer omkommet i ulykker med motorsykkel og lett-MC i Norge. I fjor omkom 15 personer, ifølge Statens vegvesen.

Publisert Sist oppdatert

May Liss Urang, leder i NAF MC Oslo, sier til Aftenposten at å kjøre motorsykkel krever mye høyere konsentrasjon enn bil – og peker på utfordringer med svinger, og at motorsykler har kortere bremselengde og færre lys.

– Flere bilførere ligger for tett oppi både motorsykler og biler. Da kan det bli påkjørsler bakfra hvis motorsykler må bråbremse, sier hun.

I en pressemelding fra Motorsykkelimportørenes forening (MCF) kommer den meritterte motorsportutøveren Pål Anders Ullevålseter med flere tips til MC-førere: Avpasse farten inn mot svinger, gå på kurs jevnlig, og at man må kjøre i sitt eget tempo.

Ferienedgang

Statens vegvesen la fredag fram trafikktall fra midt i juli i år, sammenlignet med samme tid i fjor.

– Vi ser en klar nedgang i trafikken på typiske feriestrekninger i uke 28 (midt i juli) fra 2021 til 2022. Så langt i juli er seks personer omkommet i julitrafikken. Dette er på samme nivå som i fjor, sier avdelingsdirektør Tone Margrethe Oppedal i Statens vegvesen i en pressemelding.

Tallene viser at det er mindre trafikk på de fleste veiene Statens vegvesen har sammenlignet, med unntak av E6 ved Sarpsborg og E18 ved Langangen hvor det var en liten økning fra i fjor.

Dobling av fatale ulykker

I første halvår i år har det vært dobbelt så mange dødsfall på norske veier som på samme tid i fjor. Oppedal forteller at Statens vegvesen jobber med å finne ut årsaken til økningen i dødsfall.

– Vi jobber intenst for å finne hva som skjedde i første halvår – om det er noen fellesnevnere for ulykkene, og hva vi kan gjøre for å komme tilbake på rett spor, sier han.

Statens vegvesen mener at bilister og MC-førere har et stort ansvar i trafikken, og at hver enkelt av oss kan redusere risikoen med enkle tiltak.

– Først og fremst er det svært viktig å holde konsentrasjonen i og på trafikken. Når man kjører – bil eller MC – da er det det man gjør. Man kjører. Da gjør man ikke andre ting. Hold øynene på veien, sier han.