IKKE FEILFRI: Mercedes A-klasse har hatt hyppige tilbakekallinger det siste året.
IKKE FEILFRI: Mercedes A-klasse har hatt hyppige tilbakekallinger det siste året.

Ny statistikk fra EU:

Denne modellen har flest tilbakekallinger

I elbil-landet Norge er det lett å få inntrykk av at det bare er de elektriske bilene som må tilbakekalles for å utbedres. I EU er bildet ganske annerledes.

Publisert

EU sitt varslingssystem for forbrukerprodukter, The Rapid Exchange of Information System, forkortet til «Rapex», fikk i 2020 rapport om 353 tilbakekallinger, fordelt på 248 bilmodeller.

Av merker hadde Mercedes flest tilbakekallinger, med 57. På modellnivå var det Mercedes sin minstemann A-klasse, som toppet den lite attraktive listen, skriver Vi Bilägare.

Men som Motor tidligere har skrevet, så er ikke en tilbakekalling ensbetydende med dårlig kvalitet.

Ofte Toyota

Toyota, merket som i de fleste kvalitetsundersøkelser framstår som selve målestokken, hadde flest innkalte biler på verdensbasis første halvår av 2020, i følge næringslivs- og finansnettstedet Finbold.com. Det kan du lese mer om i denne saken.

Det handler selvsagt om at det selges millioner av Toyota, men også om at noen produsenter er mer proaktive enn andre i jobben med å utbedre eller unngå mer eller mindre alvorlige mangler.

Umerkelig

En tilbakekalling kan være alt fra at bilen umiddelbart må på verksted for å utbedre en alvorlig feil, til at eieren får beskjed om at det gjøres en oppgradering under neste ordinære service – umerkelig for eieren.

I løpet av det siste året har blant annet elektrifiserte modeller fra BMW, Ford og Opel/Chevrolet blitt rammet av alvorlige tilbakekallinger grunnet brannrisiko.

Eiere av andre store merker som Volvo og Audi har fått likelydende beskjeder knyttet til henholdsvis setebelter og bremser.

<span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">NYKOMMER:</span> Peugeot 208 er blitt populær i Norge i elektrisk versjon, men modellen har hatt sine mangler som har krevd verkstedbesøk.
NYKOMMER: Peugeot 208 er blitt populær i Norge i elektrisk versjon, men modellen har hatt sine mangler som har krevd verkstedbesøk.

Disse har flest

For Mercedes A-klasses del, handler det mer om detaljarbeid enn sikkerhet. Som løse skruer, kondens og festeanordningen til panoramataket.

Dette er modellene med flest tilbakekallinger, i følge «Rapex»:

10 tilbakekallinger: Mercedes A-klasse

Ni tilbakekallinger: Citroën Jumpy, Citroën Spacetourer, Ford Transit, Peugeot Expert, Peugeot Traveller.

Åtte tilbakekallinger: Peugeot 208

Sju tilbakekallinger: Mercedes Sprinter

Seks tilbakekallinger: BMW 3-serie, BMW X3, Mercedes C-klasse, Mercedes E-klasse, Peugeot 3008, Toyota Yaris

  • Totalt sett har Mercedes flest, med 57. Deretter følger Peugeot (28), Ford (24), Volkswagen (24), Toyota (22), Audi (19), Citroën (18), BMW (17), Renault (15) og Opel (14).