KORTREIST: Kjøttkakene er laget av Angus-fe som beiter like i nærheten av kroa. Bare synd at kjøttkakene nesten ikke smaker noen ting.

Veimat-testen 2018: Lavik Kro

Kua hadde fortjent en bedre skjebne

Vi heier på folk som satser på lokale råvarer, men når du velger noe så flott som Angus-fe som beiter nesten utenfor kjøkkendøren, da burde man klare å lage noe bedre enn kjøttkaker som nesten ikke smaker noen ting. Ertestuingen derimot, den er det verdt å ta en omvei for.

Publisert Sist oppdatert

Lavik Kro 2018

67 poeng

Lavik Kro, 7496 Lavik Ved fergeleiet i Lavik, ved E39 mellom Bergen og Førde. Ladestasjon. 1 stk. CCS/Combo 50 kW, 1 stk. CHAdeMO 50 kW, 2 stk. Type 2 22 kW, 10 stk. Tesla superlader 135 kW. http://lavikkro.no

Førsteinntrykk 7/10

Liten kro ved matbutikk. Bensinstasjon. Ladestasjon. Rett ved fergeleiet. Pent interiør, men det lukter gatekjøkken. Internett.

Meny 6/10

Minner om gatekjøkkenmeny med burgere og pizza, kanskje fordi den presenteres på et lysende gatekjøkkenskilt? Også karbonader, pasta, kjøttkaker, panert torsk, ovnsbakt laks og entrecôte.

Smak 7/10

Bortsett fra potetene, er det ikke noe usmak på noe, det smaker bare nesten ingen ting. Men – fantastisk god ertestuing. Det gir ekstrapoeng.

Pris 7/10

Middagsretter inkl. kaffe. og burgere til mellom 170 og 185 kroner .

Service 8/10

Hyggelig og alminnelig god service, har kunnskap om maten.

Barnevennlig 6/10

Barnemeny med karbonader med mos, kyllingnuggets og hamburger. Barnestoler. Noen spill i en hylle.

Hjemmelaget 9/10

Kjøttkaker av Angus-fe som beiter oppe i lia. Hjemmebakte kaker i helgen. De forsøker å bruke så mye lokalt som mulig, får vi vite.

Drikke 5/10

Brus, sider og øl. Vann i mugger, ikke isbiter, men vi blir tilbudt nytt vann fra springen. Syltynn kaffe fra TV-kanne.

Renhold 6/10

Rent og ordentlig, men det fremstår likevel litt smårotete. Ruskete på gulvet i 16-tiden. Stolene har en søm i midten hvor det samler seg smuler.

Toaletter 6/10

Ett enkelt toalett, men normalt rent og ordentlig.

Det er ikke det at kjøttkakene er vonde, eller at det er noe usmak på dem. Konsistensen er lett og fin, det er bare det at de nesten ikke smaker noen ting.

Det er synd, for utgangspunktet er godt. Kjøttkakene er merket hjemmelaget i menyen, og når vi spør, får vi vite at kjøttet er fra Angus-fe som går på beite oppe i fjellene. Hun peker, og vi får inntrykk av at det virkelig er rett oppi heia.

På spørsmål får vi også vite at de forsøker å bruke så mange lokale leverandører som mulig, men at det ikke er mulig hele året. Det har vi forståelse for, men de skal ha for forsøket.

Denne torsdag står Signes raspeballer på menyen. Torsdag og raspeballer henger nøye sammen på Vestlandet. De har også Lofot-skrei, men når man kan lokke med lokalt storfekjøtt og hjemmelagde kjøttkaker, blir fristelsen for stor.

Det tar en 10-minutters tid før vi får maten. For vår del er det helt i orden. Det betyr at alt ikke ligger klart i et varmebad.

Kroa ligger i Lavik, rett ved fergeleie Lavik/Oppedal i Sogn og Fjordane. For mange betyr det kanskje at de skal rekke neste ferge og ikke har tid til å vente. Da er for eksempel raspeballer et alternativ. De er klare med det samme.

Vi får kjøttkakene servert ved bordet, og de er pent lagt opp på tallerkenen. Kjøttkakene har vi allerede beskrevet som smakløse. Sausen er like merkelig smakløs, uten at den er vond.

Potetene er de samme lite gode potetene som vi får nesten overalt, og gulrotskivene er av den frosne typen som blir kokt altfor lenge. Men ertestuingen – for en fantastisk ertestuing! Den er laget av grønne erter og er helt tydelig nylaget, godt smakt til med smør. Helt herlig. Det er uten tvil den aller beste ertestuingen vi har fått noe sted. Og det er et bevis på at de kan, så her er det bare å tørre å være litt råere når det kommer til smaken.

Det er ingen hjemmebakte kaker i disken denne dagen. Hun holder på å bake til helgen, men vi kan få en lefse fra vestlandsbakeriet Naustdal Dampbakeri.

Det er litt mye melsmak på lefsen, men den er myk og fin i konsistensen og har en litt syrlig smørkrem i midten.

Men den ertestuingen altså – det er enkelt, men det er ingen ting som tilsier at det må være vanskelig å lage noe som er godt.

(Testet av Motor i mars 2018. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk. De faktiske opplysningene om priser, ladetid etc. er basert på informasjonen vi innhentet da vi testet stedet, og kan være endret siden.)