VALAND VEIKRO: Hyggelig veikro med kafépreg og fantastisk hjemmelaget mat.

Veimat-testen 2017: Valand Veikro, Mandal

Best mellom Oslo og Stavanger

Når fisken krøller seg i panna og lukten av nystekt makrell brer seg på kjøkkenet, da vet du at det er sommer.

Publisert Sist oppdatert

Valand Veikro

88 poeng

Valand Veikro ligger ved E39 mellom Kristiansand og Mandal, Kristiansandsveien 701, 4516 Mandal.

Førsteinntrykk 9/10

Liten veikro med hyggelig, hjemlig kafépreg, nesten midt i veibanen. Bensinpumpe ved siden av.

Meny 10/10

Alt fra stekt makrell, hønsefrikassé og tyske, hjemmelagde pølser til sommerkoteletter og selvfølgelig kjøttkaker med kålstuing. Nyplukkede jordbær til dessert.

Smak 9/10

Himmelsk. Sprøstekt makrell i fine fileter. Gode poteter, og en fantastisk rømmesaus med masse frisk persille. Friske jordbær. Et lite minus for krem på boks.

Pris 10/10

Hjemmelaget bratwurst i brød 49 kr. Ellers mellom 179 og 199 kr. Stekt makrell 199 kr inkl. jordbær til dessert.

Service 8/10

Alminnelig god service. Kokken lager mat og serverer og er litt stressa.

Barnevennlig 9/10

Alt kan lages i mindre porsjon til barn. Barnestoler.

Hjemmelaget 9/10

Det meste laget på kjøkkenet av ferske råvarer. Makrellen paneres mens du venter, og til og med pølsene er hjemmelaget. Pølse- og burgerbrød er ferdigkjøpt.

Drikke 7/10

Lite utvalg brus. Vann på karaffel i kjøleskapet. Kaffemeny fra maskin som kverner bønnene.

Renhold 10/10

Rent, pent og ryddig, også bak disken der maten lages.

Toaletter 7/10

Ett toalett, ut og rundt hjørnet. Renholdet kunne vært litt bedre.

Makrell er sommer og Sørlandet, og her ligger fine, glinsende fileter ferdig på et fat bak disken. Mel står klart i en skål, og fisken blir ikke dyppet i paneringen før du som gjest bestiller nystekt makrell.

SOMMERMAT: Fersk, nystekt makrell og jordbær til dessert.

Sånn sett er valget lett, men det hadde ikke vært dumt med hønsefrikassé heller. Eller kanskje noen skikkelige, hjemmelagde tyske pølser (kokken er tysk). Eller panert kyllingfilet eller sommerkoteletter med godt tilbehør som ratatouille og hasselbackpoteter. Eller noe så enkelt som kjøttkaker. Menyen er ikke veldig lang, men den er heller ikke for kort. Det er ganske sikkert at du finner noe du har lyst på. Særlig når du skjønner at det er kort vei til grytene.

Inne på kjøkkenet står en og skjærer opp ferskt kjøtt, mens kokken står bak disken og steker så alle kan se. Og da snakker vi ikke gatekjøkkenvarianten, men et åpent kjøkken som på restaurant.

Det er enkelt og solid, med nystrøkne duker på alle bord, grønne planter og friske blomster.

I bakgrunnen hører vi at det freser i panna, og om litt kommer tallerken på bordet. Tre nydelige fileter (vi ba om mindre porsjon), til og med poteten er pent delt opp i båter. Det ser delikat ut, sånt teller også. Normalt er det agurksalat og rabarbra til også, sier kokken. Men det er litt sent for rabarbraen, og hvorfor det ikke ble agurksalat fikk vi ikke helt med oss. Vi savner ingen ting.

Fisken er helt perfekt stekt. Til og med potetene er gode, og det er en sjeldenhet langs veien. Rømmesausen har masse frisk, persille, og salaten som kommer i stedet for agurksalaten, har ligget i en syrlig lake.

Makrell og jordbær hører sammen, og friske jordbær til dessert er inkludert i prisen. Jordbærene er forsiktig rullet i sukker og kommer delikat servert i en skål. Skal vi trekke for noe, så er det for kremen på boks. Men hvem bryr seg, dette er ren sommerlykke.

(Testet av Motor juli 2017. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk. Veikroa er nå nedlagt.)