SOMMEREN I SVERIGE: Vi er optimister. Det fine sommerværet i 2018 gjør at vi legger ferien til Skandinavia i år. Foto: Tomas Utsi/imagebank.sweden.se

Vi planlegger sommerferien:

Supersommeren holder oss hjemme

Vi vil ha sol og sommer og badevær i sommerferien. Og med den fantastiske sommeren i fjor i minnet, legger vi ferien til Norge og Skandinavia i stedet for til Spania.

Publisert Sist oppdatert

Nordmenn er fasinerende opptatt av været – og vi er væroptimister. Derfor påvirker supersommeren i fjor hvor vi velger å legge sommerferien i år.

Seks av ti vil til utlandet, ned to prosent fra i fjor. Den forskjellen er ikke stor. Endringen ligger i hvilke land vi planlegger å reise til.

Vi dropper Spania i sommer – ned fem prosent fra i fjor. Charterfavorittene Hellas og Kroatia holder seg. Samtidig øker interessen for Danmark og Sverige.

Fem prosent flere vil til Danmark i sommer og fire prosent flere til Sverige, viser tall fra hovedorganisasjonen Virkes reiselivsundersøkelse for 2019.

Les også: Legg bilferien til Skåne, Nordens Provence

– Vi har hatt fint vær her og, da blir flere i Skandinavia. Den samme trenden ser vi fra tidligere år. Har vi hatt en dårlig sommer vil mange til utlandet sommeren etter, forklarer hun.

Les også: Sju enkle tips for å få billigere hotellrom

Vestlendinger rømmer regnet

Været har nok også sitt å si for hvorfor vestlendinger er mest opptatt av å feriere i utlandet. Sju av ti fra Vestlandet reiser ut av landet. De tar også sommerferie i større grad enn andre – 73 prosent mot 68 prosent på landsbasis.

Mens litt over halvparten av oss reiser til utlandet for å få sol og varmt badevann, mener 55 prosent på Vestlandet at det er den viktigste grunnen til å reise ut.

Sørlendingene derimot, de reiser minst til utlandet og er minst opptatt av å reise på sommerferie.

Les også: Dette fylket er suverent best på veimat

Langhelg i Norge

Selv om sommeren er den store reisetiden, planlegger åtte av ti å reise på en eller flere helgeturer med minst én overnatting i løpet av året.

Her har interessen for å reise til utlandet dalt jevnt og trutt de siste fire årene. I 2015 planla seks av ti en langhelg i utlandet. I år har 45 prosent planer om det samme.

– Flere har fått øynene opp for ferieturer i Norge, både det å reise på byferie og for å oppleve naturen, forklarer Astrid Bergmål.

Les også: Røros – et bymiljø det ikke finnes maken til

Når vi reiser på helgetur til utlandet, er Sverige og Danmark de store favorittene. 34 prosent vil til nabolandet vårt i øst, en økning på fire prosent fra i fjor.

Interessen for Danmark faller tre prosent, men det er fortsatt en god nummer to.

Les også: Sju gode spisesteder i København