IKKE FERDIG: Dette bildet er fra en dronevideo 20. mars. Ved dette anlegget skal etter planen produksjonen starte opp i juli.

Forserer fabrikkbygging i Berlin:

Tesla Model Y kan komme til Norge i september

Lokale myndigheter i Brandenburg har opplyst at Teslas nye gigantfabrikk rapporteres klar for produksjon i slutten av juli, noe som indikerer at Model Y kan komme til Norge i september.

Publisert

Teslas nye mellomklasse-SUV er fortsatt ikke i Europa. Det er fordi alle Model Y som skal selges i Europa også skal lages i Europa – nettopp ved fabrikken som er under oppføring i Brandenburg, delstaten som omgir Tysklands hovedstad Berlin.

Men etter mange motstridende meldinger om fremdriften ved Teslas anlegg utenfor Berlin, ser det nå ut til at det nærmer seg produksjon.

Tesla selv er ikke veldig spesifikke, men skriver nå på sine nettsider at «produksjonen er forventet å starte i midten av 2021».

Nettstedet Cleantechnica melder at det under et møte i Brandenburgs infrastruktur- og regionalplanleggingskomité ble varslet at produksjonen ved Tesla Giga Berlin ville starte opp sent i juli eller senest i august.

Et halvt år igjen

Beregner man seks uker fra produksjonsstart til de første leveringer av biler til Norge, betyr det altså at de første Model Y kan være på veien her tidlig på høsten.

Så sent som i februar ble det sagt at fremdriften ved Giga Berlin, som fabrikken heter, var kraftig forsinket.

En av årsakene skulle være manglende tillatelser fra de regionale myndighetene.

Kort tid senere gikk finansministeren i delstaten ut og avkreftet at oppstarten ville forsinkes av manglende byggetillatelse.

Likevel har problemer med å få tak i kvalifisert arbeidskraft og juridiske prosesser fra miljøorganisasjoners side fortsatt å stikke kjepper i hjulene for Tesla-sjef Elon Musk.

Forsert fremdrift

I en dokumentar i tysk fjernsyn nylig (du finner engelsk versjon her) sto flere personer frem og mer enn antydet at det var tatt friheter med regelverket for å få fortgang i byggeprosessen.

Lokale politiske ledere har lagt mye prestisje i å få gigantprosjektet, med arbeidsplassene og de økonomiske ringvirkingene det vil føre med seg for Brandenburg.