REAGERER: NRK´s forbrukerjournalist Christian Strand har forståelse for mange elbilkunders frustrasjon.

Christian Strand fra NRK «Sløsesjokket»:

– Elbilkundene er blitt prøvekaniner

I elbilprodusentenes kappkjøring om å komme først med nyhetene, er det i for stor grad forbrukerne som må ta støyten, mener den rutinerte forbrukerjournalisten Christian Strand i NRK.

Publisert

I den populære NRK-serien «Sløsesjokket» tar Christian Strand et oppgjør med bruk- og kast-mentaliteten vår. Og uten å trekke parallellen for langt, så registrerer han noe av det samme i forholdet mellom de store elbilprodusentene og kundene.

– Det vi ser konturene av nå, er et elbilmarked som har eksplodert og hvor produsentene kjemper om å komme med nyhetene og innovasjonene først – med oss forbrukere som prøvekaniner, sier Strand til Motor.

Med andre ord:

Bilprodusentene sløser med tiden og pengene og – ikke minst – tålmodigheten til forbrukerne.

Endre bilparken

Han refererer til regjeringens ambisjon om at alle nye biler skal være utslippsfrie fra 2025. Dette krever en kraftig omstilling fra produsentenes side for å ende bilparken.

SLØSESJOKKERT: Christian Strand fikk med seg Jan Thomas i hans nye Porsche Taycan da temaet i «Sløsesjokket» var det store antallet elbiler som blir kondemnert i stedet for å bli reparert.

Brannfare

– Og noen ganger går det for fort i svingene. Det ser vi med en rekke nye elbiler, sier Strand – og nevner spesielt nykommerne ID.3, Polestar og Volvo XC40, men også noen eldre travere som Hyundai Kona og Opel Ampera-e, med sine tilbakekallinger grunnet brannfare.

– Forbrukerne sitter med biler som ikke fungerer som de skal, og problemene hoper seg opp. Samtidig ser vi nå at bilprodusentene opplever de klassiske vekstproblemene for et selskap. Da ender det ofte med at kommunikasjonen med forbrukerne uteblir og reparasjoner og nye leveringer forsinkes, påpeker han.

Les deg opp

– Det viktige her er at forbrukerne må kjenne sine rettigheter når det kommer til garanti, heving av kjøp og/eller erstatning, sier Strand.

Rådet hans er å sette seg godt inn i produksjonsløpet til den bilen man velger, og lese seg opp på aktuelle tester og artikler.

  • Hva skrives og sies om bilen?
  • Virker det som om tidsfrister holdes og at bilen blir som ønsket?
NYKOMMERE: Volvo XC40 har kommet på markedet, og dessverre med ulike problemer. Ford Mustang Mach-E har blitt forsinket et par ganger, nå sist fordi fabrikken ville foreta ekstra kvalitetssjekk. Men den kommer i løpet av våren.

Se på brukt

Strand oppfordrer også mulige elbilkjøpere til å ta en nærmere titt på det stadig større annenhåndsmarkedet.

– Nå ruller det inn store mengder med biler som mest sannsynlig har fått fikset barnesykdommene, sier han.