BRUTALT: Det går voldsomt for seg inne i kabinen når bobilen kolliderer i 64 km/t.

Se den skremmende videoen:

Nedslående resultater i ny kollisjonstest av bobil

Det svenske Trafikverket og forsikringsselskapet Folksam har kollisjonstestet bobil med barneseter.

Publisert

Sikring av barn i bobil

 • Barn skal sikres like godt i bobil som i personbil
 • Det er de samme kravene til å sikre barn i bobil som det er i personbil.
 • Barn som er under 135 cm høye, skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt og høyde.
 • Barn mellom 135 og 150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr dersom slikt utstyr er tilgjengelig i bilen.
 • Barn skal ikke transporteres i bakovervendt barnestol i forsete der det er airbag. Unntaket er hvis kollisjonsputen er deaktivert manuelt eller automatisk.
 • I bil der det ikke er bilbelter (veteranbiler), skal barn under tre år ikke transporteres. Barn over tre år skal ikke transporteres i forsete i biler uten bilbelte.
 • Barnesikringsutstyret må monteres slik det står beskrevet i bruksanvisningen og være godkjent etter ECE-regulativ 44.03, 44.04 eller 129.

Kilde: Trygg Trafikk

Som vi har omtalt for noen dager siden, viste kollisjonstester i regi av det svenske Trafikverket, som tilsvarer Statens Vegvesen i Norge, at risikoen for skade eller død er betydelig høyere i en ulykke med bobil enn med en vanlig personbil av nyere nodell.

Forsikringsselskapet Folksam foretok en test av barnesikkerheten i bobiler under de samme forholdene.

Blir truffet av førersetet

Den viste at også barn, selv plassert i korrekt montert barnesete, sitter mye mer utsatt til i tilfelle frontkollisjon i en bobil.

– Det som overrasket oss var at inntrengningen i forsetet var så stor at det påvirket bilbarnestolene bak, sier Anders Ydenius, seniorforsker hos Folksam.

DRAMATISK: Under kollisjonen blir føreren kastet bakover og treffer barnet bakenfor med stor kraft.

Flere utfordringer

Allerede før testen støtte Folksams testlag på utfordringen at bobiler ikke er spesielt godt tilpasset kravene til barnesikkerhet med tanke på å få barnesetene montert riktig.

– Det var spesielt utfordrende å få montert de bakovervendte bilstolene riktig. Årsaker til dette var at fastmontert bord gjorde monteringen umulig på grunn av liten plass, sier Anders Ydenius.

- Det kunne være manglende festepunkter for forankringsbelter eller for lang avstand ned til gulvet slik at ikke støttebenet kunne plasseres riktig, samt manglende ISOfix-fester, forteller han.

– Det viktigste foreldre kan gjøre før de leier eller kjøper bobil, er å kontrollere og teste at de bilstolene som skal brukes, kan monteres riktig i bobilen, avslutter Anders Ydenius i Folksam.

Se hele videoen som viser hva som skjer i bobilen under en kollisjon:

Video: Folksam

Trygg Trafikk reagerer

– Når sommerferien nærmer seg, får vi mange henvendelser fra foreldre og besteforeldre som skal på bobilferie, sier Silje Kristine Hansen, kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk.

- Vårt inntrykk er at de fleste tenker at sikkerheten og monteringen av bilstolene vil fungere på samme måte i bobil som i personbil. Slik er det ikke alltid.

Trygg Trafikk har studert resultatene fra Folksams kollisjonstester. For trafikksikkerhetsorganisasjonen viser kollisjonstestene tydelig at det er ekstra viktig å sørge for at alle i familien har den beste beskyttelsen.

– For de minste barna er bakovervendt det tryggeste, det er anbefalt til barnet er minst 4 år, sier Silje Kristine Hansen.

- Bilstolen må monteres riktig. Hvis bilstolen krever ISOfix og det ikke er tilgjengelig, må bilstolen byttes ut med en som er beltemontert , sier hun.

Sjekkliste før leie eller kjøp av bobil

 • Sørg for at alle i familien får en sikker plass med trepunktsbelte. Sørg for at det ligger riktig på alle i bobilen under hele kjøreturen. Stramt over hofte og godt inn på skulder.
 • Kontroller at bilstolen kan monteres etter bruksanvisningen i bobilen – at det finnes festepunkter til forankringsbelte og at støttebenet går ned i gulvet.
 • Sjekk om dere kan ta bort bord foran seter. Hvis dette ikke er mulig, anbefaler Trygg Trafikk at disse plassene ikke brukes under kjøring.
 • Alt i bilen må være festet godt fast under kjøring. Les mer om sikring av last.
 • Sett deg inn i sikkerhetsutstyret til kjøretøyet. Vær mer opptatt av kjøreegenskaper enn av interiør.
 • Les mer om sikring av barn i bil.

Kilde: Trygg Trafikk