Barn skal sikres like godt i bobil som i personbil
Det er de samme kravene til å sikre barn i bobil som det er i personbil.
Barn som er under 135 cm høye, skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt og høyde.
Barn mellom 135 og 150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr dersom slikt utstyr er tilgjengelig i bilen.
Barn skal ikke transporteres i bakovervendt barnestol i forsete der det er airbag. Unntaket er hvis kollisjonsputen er deaktivert manuelt eller automatisk.
I bil der det ikke er bilbelter (veteranbiler), skal barn under tre år ikke transporteres. Barn over tre år skal ikke transporteres i forsete i biler uten bilbelte.
Barnesikringsutstyret må monteres slik det står beskrevet i bruksanvisningen og være godkjent etter ECE-regulativ 44.03, 44.04 eller 129.
Kilde: Trygg Trafikk
Som vi har omtalt for noen dager siden, viste kollisjonstester i regi av det svenske Trafikverket, som tilsvarer Statens Vegvesen i Norge, at risikoen for skade eller død er betydelig høyere i en ulykke med bobil enn med en vanlig personbil av nyere nodell.
Forsikringsselskapet Folksam foretok en test av barnesikkerheten i bobiler under de samme forholdene.
Blir truffet av førersetet
Den viste at også barn, selv plassert i korrekt montert barnesete, sitter mye mer utsatt til i tilfelle frontkollisjon i en bobil.
– Det som overrasket oss var at inntrengningen i forsetet var så stor at det påvirket bilbarnestolene bak, sier Anders Ydenius, seniorforsker hos Folksam.
DRAMATISK: Under kollisjonen blir føreren kastet bakover og treffer barnet bakenfor med stor kraft.FOTO: Skjermdump fra Folksam-video
Flere utfordringer
Allerede før testen støtte Folksams testlag på utfordringen at bobiler ikke er spesielt godt tilpasset kravene til barnesikkerhet med tanke på å få barnesetene montert riktig.
– Det var spesielt utfordrende å få montert de bakovervendte bilstolene riktig. Årsaker til dette var at fastmontert bord gjorde monteringen umulig på grunn av liten plass, sier Anders Ydenius.
- Det kunne være manglende festepunkter for forankringsbelter eller for lang avstand ned til gulvet slik at ikke støttebenet kunne plasseres riktig, samt manglende ISOfix-fester, forteller han.
– Det viktigste foreldre kan gjøre før de leier eller kjøper bobil, er å kontrollere og teste at de bilstolene som skal brukes, kan monteres riktig i bobilen, avslutter Anders Ydenius i Folksam.
Se hele videoen som viser hva som skjer i bobilen under en kollisjon:
Video: Folksam
Trygg Trafikk reagerer
– Når sommerferien nærmer seg, får vi mange henvendelser fra foreldre og besteforeldre som skal på bobilferie, sier Silje Kristine Hansen, kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk.
- Vårt inntrykk er at de fleste tenker at sikkerheten og monteringen av bilstolene vil fungere på samme måte i bobil som i personbil. Slik er det ikke alltid.
Trygg Trafikk har studert resultatene fra Folksams kollisjonstester. For trafikksikkerhetsorganisasjonen viser kollisjonstestene tydelig at det er ekstra viktig å sørge for at alle i familien har den beste beskyttelsen.
– For de minste barna er bakovervendt det tryggeste, det er anbefalt til barnet er minst 4 år, sier Silje Kristine Hansen.
- Bilstolen må monteres riktig. Hvis bilstolen krever ISOfix og det ikke er tilgjengelig, må bilstolen byttes ut med en som er beltemontert , sier hun.
Sørg for at alle i familien får en sikker plass med trepunktsbelte. Sørg for at det ligger riktig på alle i bobilen under hele kjøreturen. Stramt over hofte og godt inn på skulder.
Kontroller at bilstolen kan monteres etter bruksanvisningen i bobilen – at det finnes festepunkter til forankringsbelte og at støttebenet går ned i gulvet.
Sjekk om dere kan ta bort bord foran seter. Hvis dette ikke er mulig, anbefaler Trygg Trafikk at disse plassene ikke brukes under kjøring.