FOR MANGE FEIL: Model Y er SUV-en Tesla og Elon Musk har store forhåpninger til. Mye tyder på at det har gått for fort i svingene på produksjonsanlegget i starten.
FOR MANGE FEIL: Model Y er SUV-en Tesla og Elon Musk har store forhåpninger til. Mye tyder på at det har gått for fort i svingene på produksjonsanlegget i starten.

Barnesykdommer hos Tesla:

– Ny Tesla med uvanlig mange feil

Flere kunder enn normalt rapporterer om kvalitetsproblemer som gjør at de ønsker å heve kjøpet av Teslas nye Model Y, i følge et amerikansk elbil-nettsted.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Tesla har lansert Model Y i USA, bilen kommer på det norske markedet først neste sommer.

Det er nettstedet Electrek, som følger Tesla tett, som rapporterer om de misfornøyde kundene, som ifølge dem nærmest oversvømmer Tesla-forumene på nettet med klager over kvaliteten på den nye Tesla-SUV-en.

De kaller feilene og manglene «betydelige».

Mer enn man kan godta

Som Electrek påpeker, er det ikke uvanlig at nye kjøretøy har utfordringer med kvaliteten på et tidlig produksjonsstadium.

Imidlertid ser dette ut til å være et enda større problem enn vanlig på Model Y, selv etter Teslas målestokk.

Det rapporteres om mange kunder som nekter å ta imot bilen grunnet for mange feil og om at Tesla selv kansellerer leveransen på grunn av kvalitetsmangler. Man kan lure på hvor smart det var å fremskynde produksjonen av Model Y så kraftig som det som ble gjort.

Utfordringen blir ikke mindre av at elbilprodusenten nå er i ferd med å akselerere utleveringene maksimalt for å få et så godt resultat som mulig før annet kvartal er over om under to uker - og situasjonen forverres kraftig ved at produksjonen ved Fremont-fabrikken måtte stanses i en hel måned i mars/april på grunn av koronasituasjonen.

Les også: Tesla setter ned prisene

Må forbedre prosessen

Electrek har det fra flere kjøpere av nye Tesla Model Y at de først hadde fått beskjed om at bilen kunne leveres innen utgangen av juni, for deretter å få kontrabeskjed om forsinkelse på grunn av feil på bilen.

Tesla-sjef Elon Musk sendte selv nylig ut en e-post til de ansatte om at behovet for kvalitetsutbedringer på ferdigproduserte biler måtte reduseres.

Med andre ord krever bilene altfor mye ekstraarbeid etter at de har forlatt produksjonslinjen.

Les også: Musk tror salget av Model Y vil overgå alle de andre modellene tilsammen

Feil med finishen

Electrek rapporterer også om mer graverende tilfeller der Tesla forsøker å levere kunden en bortimot defekt bil, og siterer eksempelet Riley Dove i Maryland som, med mobilbilder som bevis, forteller hvordan han nektet overleveringen på grunn av flere feil – blant annet med lakken, feil med finish, skader på setene og til og med et løst setebelte.

Det kan se ut til at Tesla går en tøff kvartalsavslutning i møte dersom problemene er så alvorlige som det rapporteres.

Norske kunder kan håpe på at problemene løses i god tid før de skal motta sin Model Y fra tidlig neste år. Dessuten skal bilene for det europeiske markedet produseres ved en annen fabrikk, nemlig på den nye gigafabrikken som er under konstruksjon nær Berlin.