SPENNENDE: Ford har luftet bakenden på konsernets første store elbilsatsing. Den første av totalt 16 helelektriske modeller i løpet av 2022.
SPENNENDE: Ford har luftet bakenden på konsernets første store elbilsatsing. Den første av totalt 16 helelektriske modeller i løpet av 2022.

Elektrisk inspirasjon fra 60-tallsikonet:

Her er den første av Fords 16 nye elbiler

Mulig noen bilentusiaster får støt av følgende: Fords første store elbilsatsing er inspirert av merkets eget ikon, Mustang.

Publisert Sist oppdatert

Ford har lettet ørlite på presenningen som skjuler elbilen som kommer i 2020, og som skal få en rekkevidde på minst 48 mil, målt etter de siste strengere normene. I tilfelle havner den i øvre sjikt på rekkeviddetabellen.

Det gjenstår å se hvor mye den likner Ford Mustang, en av verdens største bilsuksesser og for alle godt voksne kinogjengere, berømt fra filmen Bullit (1968) med Steve McQueen.

Symbolikken er uansett tydelig: Ut med de fossile utslippsbombene, inn med de elektriske drivlinjene – uten at det skal gå på bekostning av kjøreglede og god design.

Les også: Snøhetta skal tegne Fords nye hovedkvarter

Dette blir Fords første helhjertede satsing i et produksjonsløp som har en kostnadsramme på 92 milliarder kroner og som skal ende med 40 elektrifiserte modeller i løpet av 2022. 16 av disse blir helelektriske.

Har du ikke tid til å vente så lenge på en ny elektrisk Ford, så finnes det fortsatt noen Focus Electric på markedet.

Den fikk en dårlig mottakelse, men har på tampen av livsløpet blitt en god elbil som går under radaren hos de fleste.

Den nye Mustang-inspirerte modellen blir den første fra Fords interne satsing på elbilmarkedet, Team Edison. Denne gjengen har fått alle fullmakter til å kunne fungere innovativt og raskt i et marked som vokser voldsomt.

Les også: Ford satser 30 milliarder på selvkjørende biler

– Vi er 100 prosent fokusert på ikke bare å levere biler som kundene vil elske, men også bidra til å bygge opp en infrastruktur slik at våre elektriske biler fungerer sømløst med nye digitale løsninger kundene forventer, sier direktør for global produktutvikling i Ford Team Edison, Darren Palmer.

Som de fleste andre fornuftige elbilprodusenter, henter også Ford erfaring fra pionerlandet Norge.

– I Ford Motor Norge følger vi Fords globale produktutvikling tett, og erfaringer fra Norge bidrar løpende i prosessen. Vi ser frem til å tilby Fords meget spennende helelektriske bil i 2020 som blir en sportslig og anvendelig elektrisk bil som garantert vil videreføre de gode kjøreegenskapene Ford er kjent for, sier administrerende direktør i Ford Motor Norge, Per Gunnar Berg.

Les også: Så lang er ventelista på alle elbilmodellene