STORSELGER: Bruktbilfirmaet BIL M har 17 biler for salg på Finn, i tillegg til 30 biler på egne nettsider.
STORSELGER: Bruktbilfirmaet BIL M har 17 biler for salg på Finn, i tillegg til 30 biler på egne nettsider.

Selger bruktbiler, tross rettslig avslag:

Ble bruktbil-nektet i Oslo, fikk lov på Romerike

Politiet påla den store bruktbilbutikken på Fornebu å legge ned virksomheten. Da dro eieren til Romerike, fikk tillatelse av politiet der – og selger nå biler i stort omfang.

Publisert Sist oppdatert

Fra egne nettsider og på nettstedet Finn driver Przemyslaw Marcin Marszalek omfattende salg av bruktbiler gjennom firmaet Bil M AS.

I sommer fikk han utstedt brukthandelsbevilling for kjøp og salg av motorvogner, slik bruktbilselgere må ha.

Men bare noen måneder tidligere, i fjor høst, tapte han en rettssak mot Justisdepartementet, etter at både Oslo politidistrikt (som omfatter Oslo, Asker og Bærum) og Politidirektoratet nektet å gi ham bevilling for bruktbilsalg.

Solgte 450 biler

Vi spoler tilbake til februar 2018:

Oslo-politiet gjennomfører en uanmeldt kontroll hos det store bilfirmaet Autokonsept på Fornebu.

Autokonsept er ingen liten aktør i bruktbilbransjen. De har kjøpt og solgt biler i stort omfang siden 2011, og drev i tillegg verksted. Året før politikontrollen, i 2017, omsatte Autokonsept for 122 millioner kroner, og hadde 11 årsverk. På kontrolltidspunktet hadde de 61 biler for salg.

I et intervju med Budstikka tre dager etter den uanmeldte politikontrollen, fortalte eieren at de selger 450 biler i året. I reportasjen i lokalavisa kom det ikke frem at politiet nettopp hadde banket på døren og krevd umiddelbar stans i virksomheten.

Drev ulovlig

Under kontrollen ble det avdekket at Autokonsept ikke hadde bevilling for bruktbilvirksomheten. Bilfirmaet drev ulovlig, og politiet krevde umiddelbar stans i virksomheten.

Marszalek hørte ikke på politiet, og fortsatte i en periode med kjøp og salg av biler, samtidig som han søkte om brukthandelbevilling.

Men verken Oslo-politiet eller senere Politidirektoratet ville gi ham bevilling. Avslagene ble begrunnet med at bruktbilfirmaet hadde drevet omfattende virksomhet uten bevilling i nesten syv år før de ble tatt, og at de heller ikke stanset virksomheten da politiet påla stans.

Firmaet tapte også da de gikk til rettssak for å få opphevet avslagene. Oslo tingrett frifant i oktober i fjor staten, hvor regjeringsadvokaten representerte Politidirektoratet og Justisdepartementet.

30 biler

Marszalek anket dommen, som kommer opp for behandling i Borgarting lagmannsrett neste uke. Samtidig har han startet opp ny bruktbilvirksomhet på Lørenskog, på den andre siden av Oslo.

Gjennom Bil M AS driver han omfattende virksomhet med bruktbiler. Firmaet ble registrert i Brønnøysundregistrene i mars. På salgsportalen Finn har Bil M nå 17 biler for salg, og på egne nettsider 30 biler. Blant bilene som er for salg er både nyere populære elbiler, og litt eldre bruktbiler.

– Jeg har selvfølgelig brukthandelsbevilling, sier Przemyslaw Marcin Marszalek, når Motor ringer og spør.

– Hvorfor har du startet ny virksomhet på Romerike?

– Jeg trenger et levebrød, og jeg har gjort alt i henhold til norsk lov.

Senere sender han kopi av bevillingen, som ble utstedt av Øst politidistrikt 24. juni i år. Der fremkommer det at han har tillatelse til å drive bruktbilsalg i Øst politidistrikt i 10 år fremover – til 2030.

OVERRASKET: Vigdis Svennungsen.
OVERRASKET: Vigdis Svennungsen.

Skremmende

NAF synes det er skremmende og overraskende at politiet avslår søknad om bevilling i Oslo politidistrikt, og innvilger søknad på Romerike, i Øst politidistrikt.

– Politiet er her veldig lite samstemte, sier Vigdis Svennungsen, leder i NAF Advokat.

Hun er også kritisk til at Przemyslaw Marcin Marszalek drev bilforretning i flere år uten bevilling.

– Det viser at man ikke er så nøye på formaliteter og godkjenninger, sier Svennungsen.

Bekrefter

Øst politidistrikt bekrefter at Marszalek har fått bevilling for bruktbilhandel av dem. Men de kunne torsdag ikke svare på hvorfor de ga tillatelse, når både Oslo-politiet og Politidirektoratet sa nei.

Politidirektoratet ønsker ikke å uttale seg.

– Politidirektoratet har som prinsipp å ikke uttale seg om saker som er til behandling i rettsapparatet, skriver senior kommunikasjonsrådgiver Sidsel Aarsnes Linden i en epost til Motor.

NB! Autokonsept må ikke forveksles med Autoconsept – med c, som Motor har skrevet flere saker om.