DEN NESTE: Model Y er den neste Tesla-modellen som kommer til Norge
DEN NESTE: Model Y er den neste Tesla-modellen som kommer til Norge

Spekulerte i aksjefall:

Tapte 324 milliarder på Teslas aksjebyks

De som spekulerte i fall i Teslas aksjeverdi tapte 324 milliarder kroner i 2o20, i følge et analysebyrå som måler slike investeringer.

Publisert

Tesla var det store navnet i det internasjonale aksjemarkedet i 2020, ikke bare fordi investorer som venter suksess sendte kursen opp med 730 prosent i løpet av året.

Men også fordi det finnes mange skeptikere – som tror aksjen er altfor høyt priset og derfor vil falle i verdi.

Såkalt shorthandel av aksjer innebærer at investorer satser på aksjer de tror vil falle i verdi, og dette har skjedd i stor skala med Tesla-aksjen.

I følge data fra selskapet S3 Partners har investorer tapte 324 milliarder kroner på slik handel i Tesla-aksjer i 2020, over fem ganger så mye som i selskapet med den nest største shorthandelen, nemlig Apple. Det opplyser S3 Partners til Bloomberg.

Det er med bred margin det største shorthandel-tapet som er registrert i løpet av ett kalenderår.

Sterke meninger

Tesla har helt siden sin spede barndom blitt fulgt av investorer med sterke meninger om hvordan verdien av selskapet vil utvikle.

Ved årsskiftet venter markedene på bekreftelse om selskapet for første gang klarte å produsere mer enn 500.000 biler i løpet av året.

Det er bare en brøkdel av produksjonen til de virkelig store bilselskapene, men vil være et kraftig symbol på selskapets vekst.

Parallelt med økt produksjon har også selskapet gått med overskudd i flere kvartaler på rad.

Må til himmels

Men både veksten og fortjensten må til himmels for å forsvare den aksjekursen som selskapet nå har.

Ved årsskiftet hadde Tesla en børsverdi på 668,9 milliarder dollar (ca. 5707 milliarder kroner). Det er mer enn 10 ganger så mye som General Motors, USAs bilprodusent, og nesten 20 ganger verdien av Ford Motor Company.