TYSK PREMIUM: Motorrommet på en Audi RS4.

Bilforhandler ble ikke hørt:

Fikk heve kjøpet av oljetørst Audi

I kjøpekontrakten advarte bilforhandleren med at bilmodellen fra Audi har et høyere oljeforbruk enn normalt. Likevel ble kjøpet hevet.

Publisert

– Bilen har oljeforbruk som disse motorene er kjent for, skrev bruktbil­forhandleren Akseth Auto da de i fjor sommer solgte en åtte år gammel Audi A4 allroad.

Mange bileiere har reagert på høyt oljeforbruk på tyske premiummerker. Det gjorde også kjøperen av denne Audien.

Han fikk den undersøkt på merke­verksted etter kjøpet. Verkstedet målte et oljeforbruk på 1,23 liter olje per 1000 kilometer. Det er mer enn dobbelt så mye som Audis grenseverdi på 0,5 liter.

Fullt medhold

Merkeverkstedet anbefalte skifte av motor, fordi høyt oljeforbruk kan føre til blant annet skader på partikkelfilteret, dårlig forbrenning og økt eksosutslipp.

– Oljeforbruket er altfor høyt, skrev servicelederen ved Møller-verkstedet i en rapport.

Bilkunden som kjøpte Audien for 179.000 kroner, gikk til retten da han og bilforhandleren i Namdalen i Trøndelag ikke kom til enighet. I Trøndelag tingrett har kunden nå fått fullt medhold i at bilkjøpet skal heves, og at han skal få tilbake kjøpesummen sin.

Selgeren uenig

Bilselgeren ble ikke hørt med at teksten i kjøpekontrakten var god nok informasjon om oljeforbruket.

– Oljeforbruket er på et nivå som gjør at bilen ikke svarer til det kjøperen hadde grunn til å forvente, skriver tingretten i sin dom.

Den konklusjonen er bilforhandleren ikke enig i.

– Ettersom vi skrev i kontrakten at denne bilen har oljeforbruk som modellen er kjent for, mener vi at det ikke kunne være overraskende for en kjøper at bilen brukte mer olje enn en vanlig motor, sier daglig leder Vegard Akseth til Motor.

Han aksepterer imidlertid dommen.

– Vi ønsker at alle våre kunder er fornøyd med bilhandelen hos oss. Vi er uenige i dommen, men vil forholde oss til den.