GODT STOPPESTED: Hjemmelaget mat i hyggelige omgivelser på Lærdal-siden av tunnelen.
Veimat-testen 2019: Håbakken Kafé
Hold deg på riktig side av tunnelen hvis du vil ha god mat
Verdens lengste veitunnel skiller to veikroer med helt forskjellig konsept. Vi er ikke i tvil om hvilken av dem vi vil velge. Det er rart ikke flere gjør som oss.
Håbakken Kafé, Tønjum, 6887 Lærdalsøyri, langs E16 ved Lærdal.
Ladestasjon. 2 stk. CCS 50kW, 2 stk. CHAdeMO 50 kW, 2 stk. Type 2 22 kW
https://www.facebook.com/haabakkenkaffe/
Førsteinntrykk
9/10
Fint bygg med store, gode sofaer og pent dekkede bord. Dette er en hyggelig veikro. Stor parkering, ladestasjon. Sitteplasser ute.
Meny
7/10
Liten meny med seks valg. Solide og ordentlige retter. Lite utvalg av desserter.
Smak
8/10
Gjennomgående godt på smak, selv om de kokte potetene er smakløse og grønnsakene ikke er varme.
Pris
7/10
Alle rettene ligger på mellom 175 (hamburger) og 195 kroner. Det er rause porsjoner, og kaffe er inkludert, men det gir deg ikke noe valg prismessig.
Service
7/10
Hyggelig, men litt kjapp og brå. Maten serveres ved bordet
Barnevennlig
7/10
Barn kan få liten porsjon av kjøttkaker og reinsdyrkarbonader. Stellerom. Barnestoler.
Hjemmelaget
8/10
Alt på middagsmenyen, bortsett fra karbonader, er hjemmelaget. Vi savner hjemmebakte kaker eller noen gode desserter.
Drikke
7/10
Et lite utvalg brus, fruktsaft fra lokale Balholm og kaffemeny. Litt tynn kaffe. Mulig å få med seg kaffen i bilen.
Renhold
8/10
Det er ryddig og alminnelig rent også mot slutten av dagen.
Toaletter
6/10
To adskilte toaletter, helt greie selv om søppelbøtten er overfylt av papir.
Det er ingen tvil om hvor det har vært flest gjester de gangene vi har testet de to veikroene.
På Sognaporten på Aurlandssiden har det alltid vært flere besøkende.
Der serverer de i stor grad mat fra Stabburet, mens nesten alt på Håbakken Kafé, som ligger på Lærdalssiden av tunnelen, er hjemmelaget. I tillegg er Haabakken et veldig hyggelig sted.
Det er deilig å sette seg ned i en sofa i det fine lokalet med mørke vegger, store vinduer mot fjellene og pene, solide møbler.
På bordene er det tente stearinlys, bestikk og servietter.
Menyen er pent presentert på en tavle. Utvalget er ikke stort og ikke spesielt kreativt, men det er solide ting.
Reinsdyrkarbonader, kjøttkaker, røkt svinekam, torskefilet, kylling med paprikasaus og en burger.
Barnemenyen er enda kortere – med kjøttkaker og reinsdyrkarbonader.
Dessertutvalget er som tidligere veldig lite. Det består av et par kjøpekaker, ett enslig ferdiglaget wienerbrød og en stabel med ferdigstekte vafler.
Servicen er ikke uvennlig, men litt kontant. Når vi spør om den ansatte kan anbefale noe, er svaret enkelt og greit: Nei.
Nei vel.
Det er for så vidt ikke så farlig. Menyen er såpass kortfattet at det ikke er så vanskelig å velge. Det blir reinsdyrkarbonader og burger.
Reinsdyrkarbonadene er rykende varme og gode. Det er sausen også.
Grønnsakene er ferske, men de er ikke varme. I tillegg er det fire digre smakløse poteter, men de er badet i den smaksrike sausen, så da er det ikke så farlig.
Dette er en hederlig og god middagsrett.
Det er god smak på hamburgeren også, og den er ikke tørrstekt. Kjøpebrødet har fått en liten runde under grillen.
Under burgeren ligger tomat og salat, en alminnelig Thousand Island-dressing, og du kan velge om du vil ha ost på den.
Ketsjup kommer delikat servert i et lite beger ved siden av, og de ovnsbakte potetene er godt krydret og skikkelig gode.
Dette er poteter med skall, ikke noen ferdigkokte greier. Men så er Lærdal også et potetland, så det skulle bare mangle.
I disken kan du velge blant et lite utvalg brus, fruktsaft fra den lokale produsenten Balholm og kaffemeny.
Bønnene til den svarte kaffen kvernes mens du venter, og kaffen har en rund og god smak, selv om den etter vår mening er litt for tynn.
(Testet av Motor i mars 2018. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk. De faktiske opplysningene om priser, ladetid etc. er basert på informasjonen vi innhentet da vi testet stedet, og kan være endret siden.)