LOKALE RÅVARER: Fjellørreten er fersk. Om vinteren kommer den fra et oppdrettsanlegg i fjellet i Tyssedal. Sommerstid får Dyranut fisk fra fjellvannene på Hardangervidda.

Veimat-testen 2019: Dyranut Fjellstova

Lokale råvarer laget med omhu gjør dette til et godt stoppested

Bare seks ting på menyen – i tillegg til nystekte lapper og bakverk fra kjøkkenet, gir deg ikke mange valg. Til gjengjeld er det godt.

Publisert Sist oppdatert

Dyranut Fjellstova 2019

75 poeng

Dyranut Fjellstova, 5783 Eidfjord, ved RV7 over Hardangervidda. www.dyranut.com

Førsteinntrykk 8/10

Hyggelig fjellstue med lenestoler foran peisen. Utsikt mot vidda. Uteservering.

Meny 7/10

Bare seks retter på menyen gir veldig lite utvalg, men både fisk og vegetarvalg. Boller, lapper og hjemmebakte kjeks.

Smak 8/10

Godt og vellaget av gode og lokale råvarer. De kaller det «slow food» og skriver at mat som lages fra bunnen av smaker bedre når den tilberedes rett før servering.

Pris 7/10

Tre av seks retter til 155 kroner. Dyreste rett 275 kroner (fersk fjellaure).

Service 8/10

Hyggelige og hjelpsomme, og det tar ikke spesielt lang tid å få maten, selv om den lages ved bestilling.

Barnevennlig 8/10

Barn kan få halv porsjon av de fleste retter. Barnestoler. Stort lekehjørne med sofa. Veien går rett forbi, men det er fritt og fint på baksiden.

Hjemmelaget 10/10

Alt – til og med rømmegrøten, flatbrødet og burgerbrødet.

Drikke 7/10

Lite utvalg med brus, rød saft til grøten, små kartonger med juice, øl og vin. Vann i mugge på disken, ingen isbiter. God kaffe fra maskin til halv pris når du kjøper middag.

Renhold 8/10

Alminnelig godt renhold.

Toaletter 4/10

Veldig trange båstoaletter i tillegg til et stort handicaptoalett med dusj. Grei standard, men det mangler toalettpapir i den ene båsen, og den andre er stengt.

På Dyranut Fjellstova er menyen så liten at den får plass på en liten tavle over disken. Alt er hjemmelaget, og det brukes mye lokale råvarer.

Du kan få fjellaure med råkost, rømmegrøt med spekemat og saft, fjellburger, betasuppe – enten med kjøtt eller som vegetarrett og med hjemmebakt brød, karbonadesmørbrød og salat med spekeskinke, brie og hjemmebakt brød.

Er du ikke veldig sulten ligger det nystekte lapper på disken, hjemmebakte kanelboller, makroner og sjokoladekjeks.

På mange måter minner Dyranut og serveringen på Halne Fjellstugu som ligger et kvarters kjøretur unna, på hverandre. Uten at det er noe minus. Men sjekk gjerne begge Motors tester og åpningstider før du velger.

Les også: Halne Fjellstugu – imponerende og solid kost i fjellet

Da vi testet Dyranut i fjor spiste vi en veldig god burger med hjemmebakt brød og en lett og litt syrlig rømmegrøt – i den grad man kan si lett om noe så kraftig som rømmegrøt.

Fjellaure er derfor et enkelt valg denne gangen, selv om prisen er frisk (275 kr). Til gjengjeld får du kaffe til halv pris når du velger fra middagsmenyen.

Fjellauren er både fersk og lokal. Sommerstid kjøper de fra noen som setter garn i vannene inne på Hardangervidda.

Utenom sesong kjøper de oppdrettsfisk fra Hardanger Fjellfisk i Tyssedal, og den leveres fersk hver mandag.

Det er en stor filet som ligger på tallerkenen, og den er helt perfekt stekt.

Fisken er ikke i nærheten av å være tørr, samtidig har folk som er redde for rå fisk ingen ting å frykte

Potetene har fått en omgang i stekepannen, og det har gjort dem godt. Rømmesausen er frisk og syrlig, men råkosten synes vi er litt i tammeste laget.

Den er lagt i lake – som en tradisjonell agurksalat – men vi synes den er for salt. Heldigvis følger det med en sitronbåt i en praktisk klemmeanordning, så du kan alltids tilføre litt syre.

Det finnes ingen egen barnemeny på Dyranut, men barn kan få halv porsjon av alt på menyen, bortsett fra burgeren. Men de tilbyr seg gjerne å dele burgeren i to hvis det er to barn.  

OBS: Fjellstua er åpen sommer og vinter, men er stengt på ukedagene og enkelte helger utenom sesong. Det kan være lurt å sjekke åpningstidene på forhånd.

(Testet av Motor i april 2019. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk. De faktiske opplysningene om priser, ladetid etc. er basert på informasjonen vi innhentet da vi testet stedet, og kan være endret siden.)