ET GODT VALG: Fjellørreten er akkurat passe sprøstekt, og det er raust med frisk og god agurksalat til.

Veimat-testen 2019: Rustad Kafé

Veldrevet og tradisjonell veikro uten de store overraskelsene

Det er noe med den vante og den kjente veikroa, selv om den er helt på jevne. Menyen er ganske stor, du får lapskaus, kjøttkaker og tacobuffet. At trafikken går i krabbetempo forbi veikroa gjør at det er lett å stoppe.

Publisert Sist oppdatert

Rustad Kafé 2019

74 poeng

Rustad Kafé, Gamle Hallingdalsveien 21, 3534 Sokna, langs RV7 gjennom Hallingdal på veien mellom Oslo og Bergen. To ladestasjoner på Sokna, 3 stk. CCS 50 kW, 3 stk. CHAdeMO 50 kW, 2 stk. Type 2 43 kW, 1 stk. Type 2 22 kW. http://utvalgtespisesteder.no/spisesteder/rustad-kafe

Førsteinntrykk 7/10

Solid, gammeldags veikro. Det er ryddig og lett å finne frem i disken. Godt med parkering på baksiden. Ladestasjon og bensinstasjon over veien.

Meny 8/10

Tradisjonell meny med lapskaus, kjøttkaker, karbonader og ørret. To middagsretter skiftes ut hver måned. Burgere, smørbrød, salatbar, frokosttallerkener, kaker og iskremdisk.

Smak 7/10

Nylaget, raust og skikkelig, selv om smaken er litt varierende. Potetene får stryk.

Pris 8/10

Flere retter i flere porsjonsstørrelser gir også et godt spenn i pris. Flere retter rundt 200 kroner. Kaffe inkludert i middagen.

Service 7/10

Alminnelig hyggelig service i disken.

Barnevennlig 9/10

Skikkelig barnemeny med lapskaus, bakt potet, hamburger, laksekarbonade, pølser og kjøttkaker. Iskrembar. Et lite lekehjørne, barnestoler, stellebord. Rett ved trafikkert vei.

Hjemmelaget 7/10

Både lapskaus, lakseburger, schnitzel, medisterkaker og karbonader

Drikke 9/10

Stort utvalg av drikke med brus, lokale fruktsafter, juice og saft. Vann og isbiter er lett tilgjengelig. Kaffemeny fra automat og svart kaffe.

Renhold 7/10

Det er litt ruskete på nålefilten på gulvet, men ellers ryddig og greit. Selv om du skal rydde etter deg selv, blir bordene også ryddet underveis. Det er litt søplete ved inngangen på baksiden.

Toaletter 5/10

Toalettene er slitt og litt gammeldagse. Det mangler såpe i en dispenser, og toalettpapir i løse ark gir mye papirsøl på gulvet.

Riksvei 7 sniker seg i 40 kilometer gjennom Sokna, og det gjør at du nesten kan hoppe av i fart når du passerer Rustad Kafé.

Fartsgrensen skal nok denne veikroa være veldig glad for, for den gjør det ekstra enkelt å stoppe akkurat her.

Men det skal også sies at til å være en veldig tradisjonell veikro, så leverer de ganske godt på varene.

Spisestedet er populært og veldrevet. Det kommer jevnt med folk, og mange ser ut til å være godt kjent. De vet hva de vil ha.

Dette er ikke et spennende sted, men de har en stor meny med et godt utvalg, og maten er ganske hederlig – selv om frityrlukten sitter i klærne resten av dagen.

I likhet med alle kroene i kjeden Utvalgte Spisesteder, har de to retter som skiftes ut hver måned.

Denne måneden tilbys det torskefilet med gulrotpuré og soyasmør, og lam fra Hallingskarvet. Det høres fristende ut, men vi velger likevel å gå for den faste menyen.

Kjøttkaker, medisterkaker og lapskaus får du i to størrelser i tillegg til barneporsjon. Det synes vi er en fordel.

I tillegg er det tacobuffet, pannestekt fjellørretfilet, biffsnadder, hjortegryte og grove karbonader av laks og reker.

Salatbuffeten ser heller ikke så verst ut, og du finner i tillegg et stort utvalg av smørbrød og kaker.

På spørsmål om anbefalinger foreslår de pannestekt fjellørret. Vi våger oss i tillegg på lapskausen som er laget etter oppskriften til bestemoren til dagens eier.

Den har vi testet tidligere og syntes den var ganske kjedelig. Nå er vi spent på om noen har våget å tukle med oppskriften.

Lapskausen er rykende varm. Det liker vi. Rørte tyttebær er også litt friskere enn tyttebærsyltetøy.

Kjøttet er litt trått, men alt i alt er det ikke så verst. Med litt salt og pepper er det en grei lapskaus. Men den er ikke minneverdig.

Fjellørreten viser seg å være et godt valg. Fisken er akkurat passe sprøstekt, og det er raust med frisk og god agurksalat som er pent dandert sammen med litt grønn salat på tallerkenen.

Retten serveres med en skikkelig sitronbåt, som er enklere å presse enn en skive som man ofte får.

Frisk dill til pynt er fint, selv om det er en bagatell. Men det er som man sier – djevelen er i detaljene, og frisk dill er veldig mye bedre enn tørket fra boks.

Rømmedressingen er litt i søteste laget med tanke på at agurksalaten også er søtlig, men det er ikke noe stort poeng.

Potetene får stryk. De er tørre og smaker nesten litt kjeller. Men så er det også veldig sjelden vi får gode poteter på veikroer.

Det er kaffemeny med flere valg fra automaten. Vi velger vanlig filterkaffe. Den er god, men litt bitter etter vår smak.

De finnes også et lite utvalg av teposer.

I kjøleskapet står det brus og mineralvann, i tillegg har de brus fra tappekran og flere frukt- og bærsafter fra lokale leverandører.

Vann og isbiter er lett tilgjengelig.

Det er en liten lekekrok til barna og flust med barnestoler. Barna har flere valg fra den faste menyen – lapskaus, laksekarbonade, tacobuffet og medister- eller kjøttkaker.

I tillegg står det bakt potet, hamburger og wienerpølse med potetmos på barnemenyen.

I disken er det et ganske stort utvalg av kaker, men ingen er hjemmebakte. Her er også vafler og boller.

De er heller ikke hjemmebakt, men kommer som ferdige emner som stekes på huset, så de er i hvert fall nystekte.

Og har du lyst på enda mer søtt, har de sukkertøy og lakris i bokser og poser.

(Testet av Motor i mars 2019. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk. De faktiske opplysningene om priser, ladetid etc. er basert på informasjonen vi innhentet da vi testet stedet, og kan være endret siden.)