FISKELYKKE: En kremet fiskesuppe med fisk og gode grønnsaker, hjemmebakt brød og en oliventapenade til.

Veimat-testen 2018: Munkekroen

Bedre og bedre på Fagernes

Vi lot oss begeistre i fjor, og sannelig blir vi like begeistret i år også.

Publisert Sist oppdatert

Munkekroen 2018

86 poeng

Munkekroen, Tyinvegen 27. Ved E16 rett utenfor sentrum av Fagernes. 11 minutter å gå til ladestasjon i sentrum. www.munkekroen.com

Førsteinntrykk 8/10

Lyst, moderne lokale i tilknytning til folkemuseet i Fagernes. Stille og fredelig med utsikt mot fjell og vann. Parkering og veien ligger på en annen side av huset. Internett.

Meny 8/10

Frem til kl. 15 er det bra spenn – fra grøt til blåskjell og hjemmelagde pølser. Også en vegetarrett. Til middag mer tradisjonelt, men entrecôte av kalv, indrefilet, torskefilet, hjemmelagde pølser og en vegetarrett gir nok å velge i.

Pris 8/10

Frem til kl. 15 kan du velge over hele spennet fra grøt til 65 kroner til hjemmelagde pølser til 185 som dyreste rett. Etter kl.15 ligger halvparten av rettene på godt under 200.

Service 9/10

Blid og interessert, og vi får beskjed om at de lager alt på bestilling, så vi kan i grunnen få det akkurat som vi vil. Gjestene på bordet ved siden av skryter også av hvor hyggelig det er.

Barnevennlig 8/10

Ingen barnemeny, men barn kan få mindre porsjoner til redusert pris. Lekehjørne og lekeapparater på gresset rett utenfor og godt skjermet fra veien.

Hjemmelaget 10/10

Alt og i stor grad av lokale råvarer. Pølsene lages lokalt etter husets oppskrift. Nystekte vafler og eplekake rett ut av ovnen. Hjemmebakt brød kan kjøpes med hjem. Gardsis fra Valdres.

Drikke 10/10

Stort utvalg drikke med norske eplesafter, norsk sider, økologisk brus, havredrikk etc. Også vin, lokalt øl og husets gløgg. Te også i løs vekt. Flere typer kaffedrikke.

Renhold 9/10

Rent, pent og ryddig.

Toaletter 8/10

Rene, moderne båstoaletter.

Noen steder blir man møtt av frityros i døren. Her lukter det nystekte vafler. Det er lite som er så fristende som det. Det måtte i så fall være lukten av nybakt brød.

Og sannelig ligger det ikke tre runde, lubne nybakte brød ved disken. Du kan til og med kjøpe med deg et brød hjem (45 kroner).

Vi rangerte Munkekroen høyt både i 2016 og i 2017, men i år virker det faktisk litt varmere og hyggeligere i lokalet.

Problemet tidligere har gjerne vært at det er lite folk, og at lokalet virker litt sterilt.

Nå er det litt mer folk ved bordene, og det gjør at stemningen virker lunere og hyggeligere. Det kan jo selvfølgelig henge sammen med vaffellukten også. Vi vet jo hvor lett påvirkelig sansene er.

Munkekroen er strengt tatt ikke en veikro, men serveringsstedet på Valdres Folkemuseum.

Derfor er det nok like gjerne et sted lokale stikker innom og spiser, men kommer du kjørende langs E16 forbi Fagernes, ligger det veldig beleilig til rett ved veien.

Hovedgrunnen til å stoppe er gode, gjerne lokale, råvarer og et stille, fredelig sted.

Her er det ikke noe av den hektiske stemningen som i blant råder på en tradisjonell veikro. Det tar litt mer tid, fordi alt tilberedes ved bestilling, men har du den tiden, er det verdt det. 

Vi får en fiskesuppe med gode fiskebiter og grønnsaker og poteter som ikke er overkokt. Det er ferskt, hjemmebakt brød til, og en hjemmelaget olivenpasta – en tapenade – som går utenpå all tapenade fra glass vi har smakt tidligere.

Eplekaken er helt nystekt, med mye epler og godt krydret med kanel. Ekte, pisket krem til, også den med et dryss av sukker og kanel.

Har du med barn, er det deilig å kunne slippe dem ut på gresset utenfor – i trygg avstand til vei og trafikk.

I fjor trakk vi for at maten ble for dyr hvis du bare skal stoppe langs veien for å spise. Kommer du før klokken 15, har du mye å velge mellom til en OK pris - rundt 150 kroner.

Servicen er god, og det er flott når du blir møtt med et tilbud om at maten kan tilberedes akkurat sånn som du ønsker.

– Hvis du har tid til å vente litt, kan du få nystekt eplekake rett fra ovnen, frister han i disken.

Den fristelsen går det rett og slett ikke an å motstå.

(Testet av Motor i januar 2018. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk. De faktiske opplysningene om priser, ladetid etc. er basert på informasjonen vi innhentet da vi testet stedet, og kan være endret siden.)