BESTEMORS OPPSKRIFT: Det er flott med tradisjoner, men lapskausen må jo smake likevel.

Veimat-testen 2018: Rustad Kafé

Lokker med bestemors oppskrift, men den kan trenge et løft

Rustad Kafé på Sokna lokker med lapskaus laget etter oppskriften til bestemoren til dagens eier. Her satses det mye på tradisjon, men mat må også smake.

Publisert Sist oppdatert

Rustad Kafé 2018

75 poeng

Rustad Kafé, Gamle Hallingdalsveien 21, 3534 Sokna, langs RV7 gjennom Hallingdal på veien mellom Oslo og Bergen. To ladestasjoner på Sokna, 4 stk. CCS/Combo 50 kW, 4 stk. CHAdeMO 50 kW, 2 stk. Type 2 43 kW, 1 stk. Type 2 22 kW. http://utvalgtespisesteder.no/spisesteder/rustad-kafe

Førsteinntrykk 8/10

Solid og veldrevet veikro. Åpent, ryddig og med friske blomster på bordene. Parkering på baksiden. Ladestasjon, bensinstasjon over veien. Internett.

Meny 7/10

Tradisjonell med lapskaus, kjøttkaker, karbonader, schnitzel, ørret og biffsnadder. Burgere, smørbrød, salatbar, frokosttallerkener, kaker og iskremdisk.

Smak 6/10

Nylaget, raust og skikkelig, men med lite smak. Selv 50 år gamle oppskrifter kan trenge et lite løft. Godt smørbrød og nybakt bolle.

Pris 8/10

Prisene ser ikke ut til å være endret fra i fjor. Liten lapskaus 89 kroner og liten medisterkake 99. Fish ´n chips 139. Dyreste rett er biffsnadder til 235 kroner.

Service 7/10

Alminnelig hyggelig service. Det tar tid før noen kommer og betjener disken, selv om vi er to som står og venter.

Barnevennlig 9/10

Skikkelig barnemeny med lapskaus, bakt potet, hamburger, laksekarbonade, pølser og kjøttkaker. Iskrembar. Lekehjørne. Mange barnestoler. Stellebord.

Hjemmelaget 7/10

Både lapskaus, lakseburger, schnitzel, medisterkaker og karbonader.

Drikke 9/10

Stort utvalg av drikke med brus, flere lokale fruktsafter, juice og saft. Vørterøl, øl – også alkoholfritt, rusbrus. Kaffemeny. Kaffen er merkelig tam, anonym og kjedelig.

Renhold 8/10

Alminnelig rent og ryddig, bordene er vasket. Alt virker velholdt og ordentlig. Du rydder selv av bordet.

Toaletter 6/10

Litt slitt, men rent og greit.

Veldrevet er det som slår oss når vi kommer til Rustad Kafé på Sokna. Kafeen har ligget langs RV7 så lenge vi kan huske og er populært stoppested på veien mellom Oslo og Geilo.

Selv i 11-tiden en formiddag er det mye folk ved bordene. De forsyner seg med høye smørbrød med reker og laks eller med sjåførfrokost eller en frokosttallerken.

Middagsserveringen begynner ikke før klokken 12, men da er lapskausen til gjengjeld helt nylaget. På hjemmesiden skryter de av den lapskausen. Oppskriften er ikke endret på 50 år, og mange kommer langveisfra for å spise nettopp lapskaus, står det.

Lapskausen er i tillegg til karbonader og medisterkaker en av rettene du kan få i liten eller stor porsjon. Den lille porsjonen med lapskaus er så raus at vi må spørre hva en stor porsjon er for noe. Hun i disken ler, en stor porsjon serveres på en enda større tallerken. Tyttebær og flatbrød er valgfritt følge. Du skal ikke gå sulten fra bordet.

Det er godt med kjøtt i lapskausen. Kjøttet er så mye kokt, at vi lurte på om det kunne være et farseprodukt. Det er det ikke. Men selv etter en runde med salt og pepper er retten overraskende smakløs. (Det er malt pepper, og det har nok stått en stund, for det har lite smak utover å være sterkt.) Lapskaus har aldri vært noen smaksbombe akkurat, men når kjøtt, poteter, løk og grønnsaker får koke sammen, burde det smake mer enn dette.

I tillegg har vi forsynt oss med et laksesmørbrød og et skolebrød i disken. Endelig er det noen som har skjønt at et godt smørbrød også er avhengig av et godt brød. Her er det ikke noen vanlig ferdigskåret skive, men godt brød med sprø skorpe. Det er raust med laks og eggerøre. Bare synd at eggerøren er iskald. Ikke at den skal være varm fra pannen, men denne er kaldere enn kjøleskapskald.

Skolebrødet – en lang bolle med vaniljekrem og kokosglasur, er laget av ferdige emner som bakes ut og stekes på huset. Det betyr en god bolle med mye kardemommesmak som i hvert fall smaker bortimot hjemmebakt.

Når det gjelder drikke er det sjelden vi opplever et så godt utvalg. I tillegg til juice og saft, har de flere typer lokal fruktsaft – blant annet vår favoritt rabarbrasaft. De har vørterøl og alkoholfritt øl, men også øl og rusbrus. Enten du vil drikke kaffen i sofaen eller ta den med deg i et pappkrus i bilen, har de en stor kaffemeny, fersk melk og flere typer sukker og sirup. Selv om dette er et sted med tradisjoner, henger de med i svingene.

(Testet av Motor i mars 2018. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk. De faktiske opplysningene om priser, ladetid etc. er basert på informasjonen vi innhentet da vi testet stedet, og kan være endret siden.)