TYINKRYSSET FJELLSTUE: Siste stopp på E16 før fjellovergangen til Filefjell.

Veimat-testen 2017: Tyinkrysset fjellstue, Vang i Valdres

Det holder bare ikke

Dette blir en historie om hvordan vi skal klare å slippe unna uten å måtte spise opp maten vår.

Publisert Sist oppdatert

Tyinkrysset fjellstue

65 poeng

Tyinkrysset fjellstue langs E16 mellom Valdres og Lærdal, Tyinvegen, 2985 Tyinkrysset. Ladestasjon.

Førsteinntrykk 7/10

Kafeen er lys og åpen med fantastisk flotte fotografier på veggen, men utvalget av mat er så lite at det ser ut som om det er så så si stengt.

Meny 6/10

Bitteliten meny bestående av kjøttkaker, reinsdyrburger, omelett og kyllingnuggets. Smørbrød og kaker i disken. Dette er nok et typisk vintersportssted.

Smak 3/10

Tørr pommes frites, og standard burgerbrødet fra butikken, dog varmet. Reinsdyrburgeren er hard og salt. Maisen smaker ekkelt. Rett og slett ikke godt.

Pris 6/10

Kylling nuggets med pommes frites 185 kr, over gjennomsnittet på andre veikroer. Reinsdyrburger 185 kr, kjøttkaker med kålstuing 175 kr, omelett 120 kr.

Service 8/10

Hyggelig, men litt fraværende.

Barnevennlig 7/10

Ikke egen barnemeny, men du kan få tilpasset menyen til barn.

Hjemmelaget 6/10

Bare reinsdyrburgeren, den er spesiallaget av en i bygda.

Drikke 6/10

Et lite utvalg av brus og vann og juice. Vann og isbiter i mugger.

Renhold 9/10

Vasker gulvene i det vi kommer. Så det er pent, ryddig og ordentlig, men så er vi også de eneste gjestene.

Toaletter 7/10

Båser med toaletter. Det er helt tomt for såpe.

I følge nettsiden er det siste helg før fjellstuen stenger i en uke for så å åpne igjen for fullt for sommeren. La oss håpe det er forklaringen. Tyinkrysset fjellstue er en kombinert fjellstue og kafé, og du kommer rett inn i en åpen og flott resepsjon med steinsatte vegger og et utstoppet reinsdyr. Kafeen er lys og åpen, og kanskje er det mye mer trøkk her om vinteren.

FLOTTE LOKALER: Fine naturbilder og solide materialer redder dessverre ikke matopplevelsen.

Disken er nesten tom, og det er ingen ting i varmmatbuffeten. Fire skilt beskriver middagsmenyen, og den består av kjøttkaker, reinsdyrburger, omelett og kyllingnuggets. Reinsdyrburgeren er det eneste som er hjemmelaget. Den er laget av en dame i nærheten får vi vite. Det går en tamreinstamme i området, og kjøttet er kortreist. Så reinsdyrburger it is.

REINSDYRBURGER: Dette har en gang vært et stolt reinsdyr, nå servert i kjipeste gatekjøkkeninnpakning.

Når man serverer en hjemmelaget burger av lokale råvarer, er det synd at burgeren presenteres som en hvilken som helst gatekjøkkenburger. Det lukter grillkrydder, og pommes fritesen er litt tørr. Burgerbrødet er standard fra butikk, men det er i hvert fall ristet og varmt. Burgeren er fast og det smaker reinsdyr, men det spørs om den ikke er spedd ut kraftig? Maisen fra boks smaker ufriskt, er den fra en gammel boks eller er det mais av dårlig kvalitet? Den har dessverre satt smak på den grønne salaten også. Til og med sylteagurken smaker rart. Vi blir rett og slett litt fortvilet, for vi klarer ikke å spise opp.

Er det mulig å lure burgeren med seg på toalettet og kaste den? Kan vi lirke den ned i vesken? Det siste virker som det smarteste valget, og vi trenger ikke en gang å vente på et ubevoktet øyeblikk. Vi er alene i kafeen. Alt vi har behov for er en ekstra serviett. Så pakker vi burgeren i servietten, takker vår skaper for at vi ikke tok ketchup og sennep på den, og stikker den i vesken. Vi etterlater pommes fritesen og Thousand Island-dressingen og takker for oss.

Burgeren havner i nærmeste søppelbøtte, men vi kommer til å plukke sesamfrø fra vesken i lang tid. Det får være en passende straff for ikke å spise opp maten sin.

(Testet av Motor juni 2017. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk.)