IDYLL: Neiden fjellstue ligger vakkert til bredden av Neidenelva, som har godt med fisk, om vi skal tro de mange bildene på veggen.

Veimat-testen 2017: Neiden fjellstue, Øvre Neiden

Koselig ved elvebredden

Et tradisjonsrikt sted, hvor det har vært drevet skysstasjon for reisende mellom Norge og Finland i nærmere 150 år.

Publisert Sist oppdatert

Neiden fjellstue

73 poeng

Neiden fjellstue, 9930 Neiden, noen få kilometers kjøring fra E6s nordøstligste avkjøring, på riksvei 893 retning Ivalo i Finland.

Førsteinntrykk 7/10

En liten avstikker fra riksveien tar deg til en fjellstue med et lite hyttetun nede ved elva. Ganske trivelig, men godt brukt lokale.

Meny 7/10

Ikke veldig omfattende, men har fire-fem varmretter som varierer med årstidene (bare lappbiffen er fast innslag) – i tillegg til bagetter og kaker. Skulle gjerne sett litt fisk på menyen.

Smak 9/10

Fine, rene smaker. Herlig reinkjøtt.

Pris 6/10

Midt på treet, med litt høyt priset varmmat, mens det kalde og våte ligger under snittet. Tar 270 for en stor porsjon av signaturretten lappebiff, men en liten porsjon (til kr 230) er rikelig.

Service 8/10

Vennlig. Maten kom ikke med én gang, men det var da heller ikke ferdiglaget.

Barnevennlig 8/10

Fjellstua ligger fint til ved elva, med en romslig uteplass hvor det er plass å boltre seg. Barneporsjon av lappebiffen og «pølsegodt» er bedre alternativer enn unger bys mange andre steder.

Hjemmelaget 8/10

Maten er definitivt hjemmelaget, men det er ikke en meny som setter kokken på de mest utfordrende prøver. Husets lappebiff (reinskav) er ypperlig. Med hjemmelagd burger og hjemmelagde kaker går du ikke sulten herfra.

Drikke 7/10

Kaffe følger med gratis på varmmaten. Mineralvann. Øl- og vinrettigheter.

Renhold 7/10

Helt OK.

Toaletter 6/10

I brukbar forfatning og ikke skittent.

Neiden fjellstue ligger få minutters kjøring fra E75, på veien mellom Kirkenes og Ivalo, som er et av de største tettstedene (og med den nordligst beliggende flyplassen) i Nord-Finland.

For mange er Neiden kan mest kjent som hjemsted for skoltesamene. Denne lille østsamiske minoriteten bor i grenseområdene mellom Finland, Russland og Norge – og de få som bor i Norge har base i Neiden.

Les også: Dette bør du vite når du leter etter god veimat i Troms og Finnmark

 

IDYLLISK: Dessverre var været dårlig da vi var innom, men fjellstua ligger idyllisk på veien mellom Neiden og Finland.

Fjellstua ligger i den andre enden av bygda, langs Neidenelva som er kjent for sitt gode laksefiske.

Tar du en liten avstikker fra Rv893 (den aller østligste veien som krysser den norsk-finske grensa), så finner du fjellstua nede ved elva.

Det var dessverre øsende regnvær den dagen vi besøkte Neiden fjellstue.

En kort kikk på deres Facebook-side viser at omgivelsene her kan være veldig mye mer innbydende de vi møtte, ettersom de både har fin uteplass ned mot elva og en stor terrasse for den som vil nyte maten ute.

Dessverre kommer ikke laksen til syne på menyen i fjellstua, men til gjengjeld er det dusinvis av bilder som viser gjester med en god fangst.

AVSTIKKER: Neiden fjellstue ligger en kort avstikker fra E6 – på riksvei 893 mot Ivalo.

Ved fjellstua er det storlavvo og en håndfull hytter, forøvrig har de også hytter og overnattingsmuligheter lenger opp i fjellet for dem som ønsker å utforske villmarka.

Menyen er enkel, men lappbiffen er en av de bedre vi har fått. Og god nok til å forsvare en stopp, om du er på disse trakter. 

(Testet av Motor juni 2017. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk.)