FLOTT TUN: Koselig velkomst med flotte uteområder og morsomme detaljer.

Veimat-testen 2017: Valdresporten Kro, Nes i Ådal

Her må du unne deg en stopp!

Her er det noen som har tenkt noen tanker, noen som har lyst på besøk og har et ønske om å gjøre noe mer enn bare å skuffe pommes frites opp av smultkokeren.

Publisert Sist oppdatert

Valdresporten Kro

85 poeng

Valdresporten Kro ligger langs E16 mellom Hønefoss og Fagernes, Ådalsvegen, 3524 Nes i Ådal, ladestasjon

Førsteinntrykk 8/10

Koselig tun med flott uteområde og hyggelig terrasse. Tesla supercharger på p-plassen. En trang disk og mat presentert på neonskilt bryter med helheten.

Meny 8/10

Fra hval til lammetallerken med ribbe og pølse, elgkarbonader og flesk og duppe, men også veikroklassikere som løvbiff og schnitzel.

Smak 8/10

Hemmeligheten bak gourmetburgeren er kalvekjøttet, men den er litt tørr. Hvalen med smørsaus er fantastisk.

Pris 8/10

I snitt 10 kroner dyrere per rett enn andre standard veikroer, men er verdt det hvis du velger riktig. Kjøttkaker og løvbiff 170 kr, indrefilet av lam 215 kr.

Service 10/10

Skulle gjerne gitt 11. Eieren gir service helt utenom det vanlige. Blid, imøtekommende og med kunnskap og interesse for det han driver med.

Barnevennlig 10/10

Barnemeny, men barna kan også få halv porsjon av alt på menyen. Store, flotte gressplener og lekestativ ute. Lekekrok og masse morsomt å se på både ute og inne.

Hjemmelaget 7/10

Alt som er panert er kjøpt ferdig, men du kan også få gourmetburger av kjøtt fra egen gård, lammefilet og overraskende nok ferskt hvalkjøtt.

Drikke 9/10

Lokal drikke, både bringebærsaft og eplesaft er fra området. Egen kaffemeny og et teutvalg litt utenom det vanlige. Veldig god espresso.

Renhold 8/10

Det er masse folk, og likevel ryddes og vaskes det kjapt og effektivt. Litt rufsete på gulvene, og det kjennes ut som det sitter såperester utenpå koppene.

Toaletter 9/10

Tente stearinlys og duftpinner, men bare to avlukker, så kapasiteten kan kanskje være litt liten når det er fullt.

Allerede i inngangspartiet tenker du at det er best å være sulten.

For selv om menyen er listet opp på et neonskilt som ikke akkurat står til interiøret med antikviteter og snurrepiperier, ser det ut til å være mye godt.

Dagens i form av fersk hvalbiff med stekt løk, erter, rørt smørsaus og Troll-poteter er mer enn du forventer på en veikro.

Lammetallerken med ribbe og pølse er en av signaturrettene. Indrefilet av lam og gourmethamburger fra egen gård høres også lovende ut. Vi gleder oss til fortsettelsen.

Så kommer det en liten nedtur, må innrømme det. For når vi kommer inn til disken lurer vi på om vi er kommet til rett sted.

Hvor ble det av alt det gode vi leste om i inngangen? Når du må stå i en trang kø og maten presenteres med bilder på neonskilt mister de noe av magien.

Da er osteschnitzel plutselig noe ferdigkjøpt, innbakt torskefilet likeså.

Og helt riktig, den hyggelige mannen bak disken som også er den som driver stedet, innrømmer at alt av innbakt fisk og kalkun er ferdigkjøpt, og av kakene er det bare eplekaken som er hjemmebakt.

Men i det minste er kaketilbudet litt annerledes enn ellers med blant annet tiramisukake og brownies.

GOURMETBURGER: Burgeren er laget av kalvekjøtt fra egen gård.

Vi tør ikke helt å våge oss på hval (men bare vent, det blir hval likevel), og lammetallerkenen er utsolgt, men vi blir anbefalt gourmetburgeren.

Hemmeligheten ligger i kalvekjøttet, og den er mye bedre enn en standard hamburger, men likevel litt tørr.

Burgerbrødet er den vanlige, kjipe svampen, og pommes fritesen er helt grei. Men det er ordentlig blandet salat under burgeren, og en lett og frisk coleslaw til.

FANTASTISK GODT: Ferskt hvalkjøtt med en himmelsk smørsaus til.

Vi er litt nysgjerrig på hvalen, og dermed kommer eieren løpende med en liten tallerken så vi får smake.

Burgeren var god, men dette er helt utrolig! Hvalkjøttet er mørt og saftig og sausen av rørt smør er en smak av himmelen. Det er den beste sausen vi har fått på lenge.

La oss si det sånn, det var veldig lurt av ham å la oss smake – det høynet poengsummen enda et hakk.

Etter hvalen syns han sannelig vi fortjener en dessert og kommer med en jordbærmelba med lokalt rømmebrød og en ørliten og deilig sterk espresso.

Det er nesten så vi lurer på om vi er avslørt. Vi velger å tro at han bare er begeistret over at vi er genuint interessert.

ANTIKVITETER OG SNURREPIPERIER: Overalt er det lagt vekt på detaljene for å skape miljø.

I tillegg til at maten er god og mye er hjemmelaget, er kroa en opplevelse. Det er lysekroner og gamle bondemøbler.

Bestikket ligger i en gammel kjøpmannsbenk, og serviset er flott keramikk i litt forskjellige farger.

På vei ut kan du kjøpe med deg lokal eplesaft og bringebærsaft, spekepølser, ost fra Hemsedal, lefser og litt annet smågodt. Det høyner opplevelsen.

(Testet av Motor juni 2017. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk.)