HELT I VANNKANTEN: La deg friste av en av de gode fiskeburgerne og sett deg på terrassen eller inne i det gule naustet med fjell og fjord i bakgrunnen.
HELT I VANNKANTEN: La deg friste av en av de gode fiskeburgerne og sett deg på terrassen eller inne i det gule naustet med fjell og fjord i bakgrunnen.

Veimat-testen 2019: Anitas Sjømat

En opplevelse på linje med Lofot-naturen

Anitas Sjømat er en av de tre vinnere av Årets veimat 2019 – en attraksjon og en opplevelse av lokalmat og moderne Lofoten-kultur i en rorbu i sjøkanten.

Publisert Sist oppdatert

Anitas Sjømat 2019

86 poeng

Anitas Sjømat ved E 10 på Sakrisøy, Reine i Lofoten. https://sakrisoy.no/no/seafood/

Førsteinntrykk 10/10

En veldig sjarmerende, gul rorbu helt i vannkanten. Flott utsikt, gode sitteplasser inne, og terrasse ute. Parkeringsplassen er utvidet fra tidligere.

Meny 8/10

Liten meny, og primært bare fisk, selv om du kan få vegetaralternativer. Ulike fiskeburgere, fiskesuppe, sashimi, reker og kongekrabbe. Godt brød. Hjembakte kaker.

Smak 9/10

Veldig god fiskesuppe med fersk fisk – selvfølgelig. Burgerne finnes i flere varianter. Vi har prøvd flere, og de er gode. Suksessterten har raust med smørkrem, men er litt anonym.

Pris 8/10

Gode priser. Burgere til mellom 130 og 180 kroner. Fiskesuppe til 179 kroner og sashimi 199 kroner. Dyrest er kongekrabbe til kr 229.

Service 9/10

Vi har møtt flere ansatte bak disken, og servicen er hyggelig og personlig, selv når det er mye folk.

Barnevennlig 8/10

Fiskeburgere er lett å like for barn. Inngjerdet lekeområde med seilduk og glass ute, og fint å kunne springe litt rundt ute. Men det ligger rett i sjøkanten, så det gjelder å passe på. Barnestoler, stellebord.

Hjemmelaget 9/10

Her lages alt på huset, eller av lokale produsenter på bestilling fra Anitas Sjømat. Vi er bare litt overrasket over en vanlig kjøpebagett til fiskesuppen.

Drikke 8/10

Et lite utvalg brus, fruktsaft og lokalt øl. Vann med isbiter tilgjengelig. Stor kaffemeny fra kaffemaskin. God og fyldig svart kaffe – en americano som du kan velge om du vil ha litt ekstra vann i.

Renhold 9/10

Normalt ryddig, rent og pent overalt. Ansatte går rundt og rydder jevnlig.

Toaletter 8/10

Toalettkapasiteten er utvidet siden 2018 med fire toaletter inne og to ute.Toalettene er flotte og romslige, men det mangler tørkepapir denne dagen, og det blir ikke fylt på i løpet av de timene vi er der.

Det er vanskelig å ikke la seg sjarmere fullstendig når du kommer til Anitas Sjømat. Opprinnelig er det en gammel sjøbu, helt nede i vannkanten på bittelille Sakrisøy i Lofoten.

Men maten – sikkert kombinert med servicen og omgivelsene – har gjort det som var et lite utsalg med fisk og fiskeburgere, til en suksess. Og med suksessen kom behovet for å utvide med sitteplasser inne og flere sitteplasser ute.

Siden sist vi var her – vinteren 2018 – er det blitt betydelig større, men ikke så stort at det har mistet sjarmen.

Du sitter under store lysekroner laget av tørrfisk. I seg selv en morsom detalj som gir stedet enda mer personlighet.

Innenfor døren henger tørrfisken. Der står det hyller med gode lokale produkter som salt, multesyltetøy, oster og fiskeprodukter, men også Svolværpostei og kaviar.

På disken står det tallerkener med smaksprøver av hval og røykt fisk som du kan forsyne deg med mens du venter.

Der ligger det også fersk fisk og røykelaks hvis du vil kjøpe med deg hjem.

Men det er ingen grunn til å ikke sette seg ned og glede seg over utsikten mot Oldstinden og havet. Enten inne under tørrfisklampene eller ute der lune kroker gjør at det er fint å sitte på en solskinnsdag.

Menyen er enkel – flere typer fiskeburgere fra den enkleste med fiskekake til et burgerbrød med reker, røykelaks eller pulled laks – et slags svar på pulled pork.

Pulled laks er varmrøykt laks som rives i biter. Den serveres i et godt, grovt burgerbrød med salat, pepperrotdressing og en skikkelig sitronbåt ved siden av.

Pepperrotdressingen med lime lager de selvfølgelig også selv, mens burgerbrødet er fra en håndverksbaker i Vågan.

Fiskesuppen er kremet og akkurat passe syrlig og serveres i en stor, dyp skål. Det er godt med fersk fisk og reker i suppen. Og dette er fast food, men gjort på en elegant måte.

Suppen er kokt og står i en stor kjele bak disken. Men fisk og reker legges oppi ved servering. Og det er først da suppen toppes med melkeskum, noen dråper hjemmelaget purreløksolje og tørket tang – lokal selvfølgelig. Anita Gylseth er opptatt av å samarbeide og støtte opp om lokale krefter.

Burgeren med pulled laks serveres like kjapt som fiskesuppen. Her ligger alt klart, men selv om det går raskt, opplever du likevel at det er kvalitet i alle ledd.

Den litt søtlige pepperrotkremen er godt til den varmrøykte laksen. Brødet med gulrot er saftig og godt.

Pulled salmon er kanskje ikke en burger sånn som du vanligvis tenker det. Men hvis du vil ha en mer tradisjonell fiskeburger, velger du den med fiskekake. Den har vi spist her tidligere, og den kan også anbefales.

Til dessert kan du velge noen gode kaker eller konfekt. Både suksessterten og den saftige firkløverkaken er hjemmebakt. Prøv også moltemuffinsen eller noen av de små konfektene.

Her er det tenkt kvalitet på alle nivåer. Ikke engang innpakningen for deg som vil ta burgeren med deg, er tilfeldig. Anita Sjømat har en klar miljøprofil, så boksen er av papp, og snart er skåler av bambus også på plass.

Lofoten er blitt en enormt populær turistdestinasjon, så vær klar over at det kan bli trøkk og mye folk i sommer.

Men om det skulle være kø i disken, så bør du ikke snu i døren. For dette er vel verdt den tiden det måtte ta.

(Testet av Motor i juni 2019. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk. De faktiske opplysningene om priser, ladetid etc. er basert på informasjonen vi innhentet da vi testet stedet, og kan være endret siden.)