OPPSTARTEN: Rivian skal produsere SUV-en R1S og Pickup-en R1T fra neste sommer.

Beskyldes for tyveri av forretningshemmeligheter:

Tesla saksøker elbil-konkurrent

Elon Musks selskap hevder det ferske selskapet Rivian stjeler både Teslas ansatte og konfidensiell teknisk informasjon.

Publisert

Tesla til sak mot Rivian

  • Tesla anklager Rivian, som blant annet har Ford og Amazon blant eierne, for tyveri av intellektuell eiendom.
  • Formelt er saken: Tesla Inc. v. Rivian Automotive Inc., 20CV368472, California Superior Court, Santa Clara County (San Jose).

Tesla går til sak med en anklage om at Rivian Automotive har lagt for dagen et mønster når det gjelder å lokke til seg Teslas medarbeidere og på utilbørlig vis å tuske til seg teknisk informasjon og hemmelige planer.

Mer konkret inneholder anklagen beskyldninger om at fire tidligere ansatte tok med seg meget sensitiv intern informasjon om Teslas beskyttede teknologi, da de forlot selskapet for å arbeide for oppstarten Rivian – som ligger an til å bli en fremtidig konkurrent.

I tillegg skal angivelig ytterligere to tidligere medarbeidere ha gjort det samme.

Det er ikke første gang Tesla, som la fram overraskende sterke tall nylig, går rettens vei mot potensielle konkurrenter: Tidligere har de gått til sak mot Kinesiske Xpeng Motors og Zoox Inc., et Silicon Valley-basert selskap.

SAMARBEIDER: Rivian-gründer RJ Scaringe (t.v.) og Bill Ford, styreleder i Ford. Tesla anklager nå Rivian for å ha tilegnet seg hemmelig informasjon.

Gigantavtale med Amazon

Rivian, oppstartsselskapet som ble grunnlagt av M.I.T.-utdannede R.J. Scaringe i 2009, har blant annet Amazon, Ford Motor og Black Rock blant eierne.

Den vordende elbilprodusenten har omlag 2400 ansatte, men foreløpig ikke noe produkt på markedet.

Selskapet har en avtale med Amazon om å levere hele 100.000 elektriske varebiler til netthandelgiganten, vel å merke når produksjonen av de to første produktene, SUV-en R1S og pickup-en R1T, er kommet i gang.

Etter planen skal dette skje omkring sommeren 2021.

Tesla hevder å være Rivians hovedmål for å få tak i informasjon.

Ifølge produsenten ledet av Elon Musk har Rivian ansatt 178 tidligere Tesla-medarbeidere. Av disse skal 70 ha kommet direkte til Rivian fra Tesla.

«Grunnløse beskyldninger»

Ledelsen i Rivian tilbakeviser anklagene på det sterkeste.

I en uttalelse fra selskapet heter det:

«Vi beundrer Tesla for deres lederskap ved å ha endret forventningene til hva et elektrisk kjøretøy kan være».

Samtidig kaller de bekyldningene grunnløse og presiserer at de er uforenlige med Rivians kultur, etiske grunnlag og forretningspolicy.