DUMHET DEKKES IKKE: Reiseforsikringen dekker ikke alt, bare fordi du er på ferie. Det kan være greit å vite hva du ikke får igjen på forsikringen. Foto: Shutterstock

Tenker du at du er forsikret mot alt?

Dette dekkes ikke av reiseforsikringen

Det er mye reiseforsikringen ikke dekker, vedgår forsikringsbransjen. Motor gir deg 15 viktige og noen litt kuriøse forhold som ikke dekkes.

Publisert Sist oppdatert

Reiseforsikringsselskapene strør om seg med begreper som «ubegrenset dekning» og høye erstatningssummer. Og det stemmer - for noe.

Som Motor kunne fortelle i fjor, har ingen forsikringsselskaper begrensninger på hvor mye som dekkes av utgifter til lege, sykehus og for hjemtransport. Det er forskjell på dekningen hos selskapene.

Så sjekk reiseforsikringen din før du legger ut på tur. Det er mye som ikke dekkes – og som det er viktig å vite om.

Ragnar Wiik, direktør i Forbruker Europa, Forbrukerrådets avdeling for problemer norske forbrukere støter på både ute i Europa og med europeiske firma, minner om at reiseforsikringene har hovedfokus på tyveri og sykdom.

– Ut over det må du ha ekstra forsikring, som for fotoutstyr, kostbare smykker og bunad, sier Wiik.

Les også: Dette kortet er like viktig som reiseforsikringen

Kun det du skal bruke på reisen er dekket. Har du ski liggende i bilen på parkeringen på flyplassen mens du er i Syden og det skjer innbrudd, er skiene ikke dekket – fordi du ikke skal bruke skiene på denne reisen. (Kilde: Gjensidige).

Leid utstyr under ferien, som sykler, ski, båt osv. er ikke dekket. Dette må forsikres særskilt hos utleier av utstyret. (Kilde: Tryg)

Skader og problemer forårsaket av rus dekkes ikke. – Derfor fraråder vi folk å hygge seg «for mye» før avreise. Det skaper store konsekvenser både for deg selv og andre, sier Therese Nielsen i Sparebank 1 forsikring.

«Ødelagt ferie» på grunn av skadedyr dekkes ikke. Det fikk et ektepar på ferie i Florida i vinter erfare. Da rottene invaderte ferieleiligheten klaget de til Storebrand, som avslo. Erstatning for ødelagt ferie gjelder kun akutt sykdom.

Barn over en bestemt alder dekkes ikke av familieforsikringen og må ha egen forsikring. I Gjensidige er eksempelvis grensen 20 år.

Forsikringen dekker ikke enkeltreiser som er lengre enn et maksimalt antall dager eller uker. I Gjensidige er grensen 10 uker, i Storebrand og Europeiske 45 dager (på standard reiseforsikring).

Forsikringen dekker ikke ekspedisjoner, reiser til krigsområder, og skader som skyldes luftsport eller boksing. (Kilde: Gjensidige).

Uhell, som at du knuser mobilskjermen, dekkes ikke. Ifølge Eika Forsikring er det en utbredt misforståelse at slikt dekkes. 

 Solbriller og briller i innsjekket bagasje som ødelegges under transport dekkes ikke. (Kilde: Eika).

 «Dumhet» dekkes ikke. Punktum. Møter du opp 10 minutter før ferjeavgangen, og ikke har forstått at det er oppmøtetidspunktet som gjelder, får du ingen hjelp fra reiseforsikringen. Det samme gjelder dersom du nektes ombordstigning på grunn av din oppførsel.

Les også: 7 enkle tips for å få billigere hotellrom

Reiseforsikringene dekker ikke tap, skade eller utgifter på grunn av streik, lockout eller konkurs. (Kilde: Europeiske med flere).

Reiseforsikringen dekker ikke utgifter til innkjøp på grunn av forsinket bagasje på hjemturen. (Kilde: Storebrand, Europeiske med flere).

Dyre gjenstander er ikke dekket av reiseforsikringene. Grensen varierer stort, fra 6000 kroner på standard reiseforsikring hos Tryg og Gouda, til 40 000 kroner på utvidet reiseforsikring hos Storebrand. For dyrere gjenstander må man ha ekstra forsikring.

Dersom du har en kronisk, kjent sykdom, kan du risikere at forsikringen ikke dekker problemer og utgifter du måtte få på grunn av denne sykdommen. På Europeiskes sider kan du (uten innlogging) ta en helsesjekk for å sjekke om du er forsikret dersom du har en kronisk sykdom eller nylig har vært syk.

Verdisaker må ikke ligge igjen i bilen, men også en pose med ubetydelig innhold bør fjernes. En tyv kan tro det er noe verdifullt. Selv om ingenting av verdi blir stjålet, fører ruteknusing til at du ender opp med å betale flere tusen kroner i egenandel. (Kilde: Gjensidige).