DEN FØRSTE: Dette er det første offisielle bildet av en Tesla Model Y tatt etter at produksjonen kom i gang. Tidligere bilder har vist prototyper. Model Y skal leveres til amerikanske kunder allerede fra mars i stedet for til høsten, som opprinnelig planlagt.
DEN FØRSTE: Dette er det første offisielle bildet av en Tesla Model Y tatt etter at produksjonen kom i gang. Tidligere bilder har vist prototyper. Model Y skal leveres til amerikanske kunder allerede fra mars i stedet for til høsten, som opprinnelig planlagt.

Får lengre rekkevidde enn antatt:

Model Y er i produksjon – men Norge må vente

Tesla leverte oppsiktsvekkende gode kvartalstall forleden, men minst like stor var overraskelsen over at produksjonen av den nye SUV-en Model Y allerede er startet opp. Det betyr at det blir mulig å levere til kunder allerede fra neste måned. Men Norge må vente.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Tesla Model Y er klar flere måneder tidligere – og med lengre rekkevidde – enn tidligere annonsert, men endrer ikke leveringstidspunkt for norske kunder.

Tesla har medvind for tiden, og utnytter den til fulle.

I forrige uke annonserte den amerikanske elbilprodusenten gode økonomiske resultater for 2019 – og i samme slengen kunne de bekrefte det uverifiserte rapporter hadde annonsert: Lanseringen av den mellomstore SUV-en Model Y fremskyndes. Fabrikkens egne bilder viser at produksjonen av bilen er allerede i gang.

Ikke nok med det:

Model Y, som er basert på den suksessfulle Model 3, får dessuten lengre rekkevidde enn først antatt. De firehjulsdrevne versjonene vil få opptil 315 miles (507 kilometer) rekkevidde etter de amerikanske EPA-målingene, som oftest ligger lavere enn WLTP-målingene vi bruker i Europa.

WLTP-tallene forteller stadig om 505 kilometer rekkevidde, og er ikke endret på Teslas nettsider, til tross for at selskapet oppga nye tall. Oppgitt forbruk (EPA) er nå 151,5 wattimer per kilometer (15,15 kWt/100 km).

Les også: Her er årets beste bilkjøp i 2019

«Ingen endring»

Innebærer så fremskyndingen av produksjonen med flere måneder at norske kunder vil kunne få sine biler tidligere?

Niks.

Fra Tesla Norge får vi vite at det for norske kunders del ikke foreligger noen endringer i planene.

– Vi forholder oss til det som ble sagt ved lanseringen, sier Even Sandvold Roland, kommunikasjonssjef i Tesla Norge, til Motor.

– Det vil si at produksjonen av Model Y Long Range starter tidlig i 2020, og at levering til kunder i Europa og Norge vil starte tidlig i 2021. Det er løftet som er gitt til kundene, og det er det vi forholder oss til.

På spørsmål om det grunn til å forvente at det vil komme en fremskynding av leveringsdatoen for norske kunders del på et senere tidspunkt, er svaret fra Sandvold Roland at han ikke har noe å legge til utover det som allerede er sagt.

Les også: Sjekk hva Tesla-eieren gjorde da han ikke fikk opp «frunken»

Fortsatt ett år ventetid

Dette betyr med andre ord at forskjellen i ventetid mellom norske og amerikanske kunder vil øke med flere måneder, siden den opprinnelige planen gikk ut på at leveringer i USA først ville komme i gang høsten 2020.

Model Y er en modell Tesla knytter store forhåpninger til.

Tesla-sjef Elon Musk sier han forventer at den vil selge like bra som alle de andre modellene til sammen.

El-SUV-en ble presentert første gang i mars 2019 og modellen som nå er i produksjon ved Fremont-fabrikken i California, skal etter hvert også produseres i Shanghai og i Gigafactory 4 (utenfor Berlin).

På samme måte som med Model 3 kommer versjonene med firehjulsdrift først, mens de rimeligere variantene med bakhjulsdrift følger et års tid senere.

Tesla-aksjen har skutt i været den senere tiden. Ved børsåpningen mandag steg den med hele 20 prosent og kursen er tredoblet det siste halvåret.

Det har ikke skortet på gode nyheter. 

Rett etter årsskiftet fikk vi vite at produksjonen var i gang på Gigafactory 3-fabrikken i Kina og at levering av kinesisk-bygde Model 3 hadde startet.

Det ser ikke engang ut til at den midlertidige produksjonsstansen i disse dager, på grunn av coronavirus-epidemien, vil få store konsekvenser.