SPRIKENDE RÅD: Ekspertene er uenige om man bør unngå maskinvask.
SPRIKENDE RÅD: Ekspertene er uenige om man bør unngå maskinvask.

Sprikende råd om vask av bil:

– Vask med rene børster skal være uproblematisk

Forsikringsselskapet Gjensidige, bilimportøren Bertel O. Steen og bilbransjeforbundet er ikke enige med bilimportøren Møller, som fraråder maskinvask av bil.

Publisert Sist oppdatert

Bilen bør vaskes ofte, er bilekspertene enige om. Og spesielt om våren bør bilen få en ekstra grundig vask.

Men hvordan skal bilen vaskes?

Møller, som importerer blant annet Volkswagen, Audi og Skoda, fraråder all vask i vaskehaller. Til nød kan bilen vaskes med børsteløs vask, mener de.

«Børstevask er OK»

Gjensidige har årlig ca. 200 skadesaker etter uhell i landets bilvaskehaller. Landet største skadeforsikringsselskap, med en markedsandel på 26 prosent i 2020, er likevel ikke enig i vaskerådene fra en av Norges største bilimportører.

– Stort sett går det veldig bra å vaske i vaskehaller. Når det i enkelte tilfeller går galt, er det stort sett en årsak til det. Det skjer ikke noe galt uten videre, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

– Hva mener du med det? At driveren av vaskeanlegget har dårlige rutiner? At bileieren slurver? Eller begge deler?

– Begge deler. Hvis alt hadde blitt gjort «etter boka», av både bilisten og vaskehall-eieren, ville mange skader vært unngått. Flere bileiere kjører ukritisk inn i vaskehallene. Forsikre deg derfor om at du har gjort det du skal gjøre, sier Rysstad, og ramser opp skiboks, antenne og innslåtte speil som forhold man må passe på.

– Anbefaler dere børsteløs vask eller børstevask?

– Vi ønsker ikke å anbefale en av variantene. Begge er i utgangspunktet helt ok, sier Rysstad.

– Stor utvikling

Verken Gjensidige eller If, landets nest største skadeforsikringsselskap med en markedsandel i 2020 på 21 prosent, vil si noe direkte om bilimportøren Møllers klare frarådninger av maskinvask.

– Om bilvask finnes det svært mange meninger og råd. Noen synes at børster i vaskemaskin er helt OK, mens andre ikke vil i nærheten av en vaskehall med maskin, og står hardt på å håndvaske bilen selv. Det er vanskelig å fraråde eller anbefale én vaskemetode, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i If, og fortsetter:

– Børsteløs vask har gjerne vært kjent som mer skånsom. Men vasking med børster har gjennomgått en stor utvikling de siste årene.

SPYL AV: Det kan være smarte å spyle den verste skitten av bilen først hvis du vil ta bilen i maskinvask.
SPYL AV: Det kan være smarte å spyle den verste skitten av bilen først hvis du vil ta bilen i maskinvask.

– Børstevask skånsomt

Motor har spurt flere i bilbransjen om de fraråder maskinvask – og om det er forskjell på børsteløs vask og børstevask.

Rådene spriker.

Tesla Norge fraråder børstevask, opplyser Nora Wisløff Egenæs på kommunikasjonsavdelingen i Tesla Norge. De anbefaler å sjekke at vaskemaskinen ikke bruker sterke såper og kjemikalier. Tesla anbefaler helst selvvask, alternativt børsteløs vask.

Bertel O. Steen, som importerer en rekke bilmerker, blant annet Mercedes, Kia, Peugeot, Citroën, DS, Opel og Smart, fraråder ikke børstevask i maskin.

– Børstevask med skum, myke lameller og mye vann er skånsomt. Vårt inntrykk er at vask i automat normalt tilfører mye vann, og med god standard på børster og innstillinger kan det gi et godt resultat, sier kommunikasjonskonsulent André Jaskiewicz i Bertel O. Steen.

– Fragmenter i lakken

Jaskiewicz viser til at veldig skitne biler kan få lakkskader av børsteløs vask.

– Da kan høytrykksdysene potensielt skyve fragmenter som sitter fast inn i lakken, sier han.

Kommunikasjonsdirektør Marius Tegneby i BMW Group Norge, som importerer BMW og Mini til Norge, vil i likhet med Møller verken anbefale børsteløs vask eller børstevask som eneste bilvaskemetode.

– En børsteløs bilvask er mer skånsom mot lakken, men vil samtidig heller ikke gjøre bilen helt ren. Dersom man benytter børstevask, så bør man vurdere å skylle av bilen i selvvask først, slik at børstene ikke drar med seg skitt rundt på bilen.

Tegneby mener det er forskjell mellom bilmerkene og mellom lakkfargene for hvor mye lakken tåler.

– Noen lakkfarger og lakkmikser er mer hardføre enn andre. Generelt var lakken mer motstandsdyktig før. Miljøvennlig lakk er noe mindre mostandsdyktig mot riper, sier han.

REN BIL: I hvert fall tilsynelatende ren bil etter vask med børster.
REN BIL: I hvert fall tilsynelatende ren bil etter vask med børster.

Ja til børstevask

Norges Bilbransjeforbund, som organiserer 1200 bilverksteder og bilforhandlere, er i stor grad positive til maskinvask med børster.

– Vask med rene børster skal være uproblematisk, og er et helt fint alternativ. Men børsteløs vask er i lengden mer skånsom, sier Knut Martin Breivik, fagsjef for servicemarked i bilbransjeforbundet.

– Hvilken type vask fraråder dere?

– Håndvask uten avspyling og vask i maskin med slitte eller urene børster er ikke bra.

– Hvilke erfaringer har dere med vask av bil i vaskeanlegg?

– Erfaringene er stort sett gode. Men det forutsetter en ren og vedlikeholdt bilvaskemaskin.

– Hvor mye skal billakken tåle ved vask?

– Følger man instruksjonene og polerer og forsegler lakken, er lakken godt motstandsdyktig. Det er absolutt å fraråde å tro at man «sparer» lakken ved å utsette bilvasken, sier Breivik.