BYGG TILBAKE BEDRE: President Joe Biden bekrefter torsdag at han setter som mål at halve bilsalget skal være nullutslippsbiler innen ni år.

Joe Biden skal signere presidentordre:

USA: – Halvparten av bil­salget nullutslipp innen 2030

USAs president Joe Biden setter mål om at 50 prosent av nybilsalget må være nullutslippsbiler innen 2030. «Nullutslipp» betyr i praksis en form for eldrift.

Publisert

President Bidens målsetning, som ikke er juridisk bindende, fikk støtte av de store bilfabrikantene, både amerikanske og utenlandske.

Disse understreker imidlertid at å nå målet vil kreve milliarder av dollar i finansiering fra staten. Det skriver nyhetsbyrået Reuters torsdag.

Uttalelsen fra presidentens kontor kommer etter at de tre store amerikanske bilprodusentene – General Motors, Ford og de amerikanske selskapene i Stellantis-gruppen – tirsdag flagget en målsetting om at 40 til 50 prosent av salget deres av nye biler skal være elektrisk innen 2030.

Pressemeldingen fra Det hvite hus presiserer er at målet er en del av den større planen «Build back better», som inkluderer en overgang til elektriske biler – for på den ene siden å utkonkurrere Kina og på den andre møte utfordringene med klimakrisen.

2030-målet som er formulert av Det hvite hus er imidlertid ikke et krav om at 50 prosent av salget må bestå av rene elbiler, som enkelte medier har skrevet.

Inkluderer ladehybrider

Begrepet «nullutslipp» i den administrative språkbruken ser ut til å være mer romslig enn det vi vanligvis forbinder med det. Ifølge Reuters vil det inkludere elbiler, hydrogen-elektriske biler drevet av brenselceller, og ladehybrider som også har bensinmotor. Her har man åpenbart lagt til grunn at de kan kjøres med null utslipp.

Biden har annonsert at han ønsker å bruke 174 milliarder dollar (over 1500 milliarder kroner) for å favorisere elektriske biler. Av disse skal 880 milliarder kroner gå til forbruker-rettede insentiver.