I HAVGAPET: Bjartmars Favorittkro ligger like ved turistopplevelsen Atlanterhavsvegen.

Veimat-testen 2018: Bjartmars Favorittkro

Det må ha skjedd noe med Bjartmar

Dette er en helt annen opplevelse enn i fjor. Da var vi misfornøyde med maten som både var slapp og smakløs. Fortsatt er det ikke alt som er mer enn alminnelig godt, men det er likevel mange pluss i boka.

Publisert Sist oppdatert

Bjartmars Favorittkro

83 poeng

Bjartmars Favorittkro, ved Fv64 mellom Molde og Kristiansund Atlanterhavsvegen, 6530 Averøy https://favorittkro.no

Førsteinntrykk 8/10

Hyggelig, gammelt laftet hus med stor terrasse og utsikt mot sjøen. Pent interiør og pent dekket opp. Internett.

Meny 9/10

Både lunsj og middagsmeny med mange lokale innslag. Potetball hver torsdag, mye fisk, bacalao – også kylling, biff, salater og et vegetarvalg.

Smak 7/10

Rykende varm og veldig god bacalao. Alminnelig god kremet fiskesuppe med godt med fisk og friske, sprø grønnsaker. Litt kjedelig hjemmebakt brød.

Pris 6/10

De fem rettene på middagsmenyen koster alle over 200 kroner (fra 210-295). Men også småretter, lunsjretter og dagens til godt under 200.

Service 10/10

Hyggelige, blide og imøtekommende. Ingen ting er et problem. De følger opp underveis i måltidet.

Barnevennlig 9/10

Barnemeny med fisk, pannekaker, pølser og kylling. Barn kan også få halv pris på alle middagsretter. Litt trangt mellom bordene inne, men hyggelig uteområde. Barnestoler.

Hjemmelaget 10/10

Her er det meste hjemmelaget og av lokale råvarer. Hjemmebakt brød av mel fra en lokal mølle, og bær, saft og brygg fra små gårdsprodusenter. Også osten Kraftkar fra Tingvoll.

Drikke 9/10

Godt utvalg av brus, rene bærsafter og juice – også fra lokale leverandører. Alkoholfritt øl, men også øl, vin og brennevin. Vann med isbiter i stor mugge. Litt sur kaffe fra termokanne.

Renhold 8/10

Det fremstår rent og ryddig, selv om det er litt rusk på gulvet også tidlig på dagen. Bordene blir raskt ryddet.

Toaletter 7/10

To separate og romslige toaletter. Normalt greit renhold uten at det er skinnende rent. Kapasiteten kan være liten hvis det er fullt hus.

Bjartmars Favorittkro ligger langs den vakre Atlanterhavsvegen. Det gule, laftede huset er typisk for dem du ser langs kysten på Nordmøre.

Det er hyggelig innredet med gode stoler, friske blomster på bordene, og de gamle, laftede tømmerveggene som en fin ramme rundt serveringen.

Hva passer vel bedre enn lokale retter og gode råvarer fra hav og gårder i nærheten?

Selvfølgelig får du bacalao på et sted som dette. Du får også noe som heter klippfiskkjerring, beskrevet som stekt «kjerring» av klippfisk og potetfarse. Fiskesuppen kommer med tre sorter fisk og friske grønnsaker.

På den store drikkemenyen står også flere bærsafter fra små og lokale produsenter, og selvfølgelig både ananas- og pærebrus fra Sylte i Molde.

På torsdag er det ball, slik tradisjonen er på Vestlandet, og det er tydelig at flere kommer innom for å spise nettopp det.

- De er kjent for god ball, sier en lokal kar som er innom og får en raus tallerken med ball og godt tilbehør.

I tillegg har de både kylling og biff, salater og en vegetarlasagne. Det er rett og slett en meny som gjør det vanskelig å velge, fordi det er så mye som er godt. Og det å finne lokale retter er sånt som gjør oss ekstra glad.

Vi bestiller en liten porsjon fiskesuppe og en liten porsjon med husets bacalao. Prisbelønt, står det på menyen.

Fiskesuppen er kremet og servert med tre sorter fisk. Den er helt alminnelig god. Det er også det hjemmebakte brødet bakt med mel fra Volda Elektriske Mylne hvor de steinmaler melet.

Men det som er virkelig godt, er bacalaoen

. Den er rykende varm og lekkert anrettet som alt annet som blir servert her. På tallerkenen er det godt med både fisk og poteter og en helt herlig tomatsaus.

Dette er en av de beste bacalaoene vi har spist.

Legg til at betjeningen er hyggelig. De er hjelpsomme og imøtekommende, serverer med et smil og rydder igjen med et smil.

Klarer de å holde kvaliteten oppe er dette et sjeldent hyggelig sted å stoppe i år.

Det eneste minuset er at alle middagsrettene koster over 200 kroner. Det blir dyrt for veimat, men det går fint an å spise dagens til en helt annen pris, eller noen av lunsjrettene fra 150 kroner.

Denne dagen er det potetball til 165 kroner inkludert kaffe. Med brød til blir du god og mett.

(Testet av Motor i april 2018. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk. De faktiske opplysningene om priser, ladetid etc. er basert på informasjonen vi innhentet da vi testet stedet, og kan være endret siden.)