OLDEMORS KARJOL: Et litt kjedelig hus skjuler en perle av en kro.

Veimat-testen 2017: Oldemors Karjol, Jevnaker

En liten luksuspause

Vi hadde ventet oss en enkel veikro, men dette er et hyggelig spisested som tar varmt imot deg.

Publisert Sist oppdatert

Oldemors karjol

89 poeng

Oldemors karjol ligger ved E16 mellom Gran og Hønefoss, Prestmovegen 2, 3520 Jevnaker.

Førsteinntrykk 9/10

Anonymt ytre, men utrolig artig interiør med hyggelige bord og lysekroner og en karjol oppunder taket. Litt mindre hyggelige ute enn inne, pga. fulle askebegre.

Meny 9/10

Norsk husmannskost, men også entrecôte og ishavsrøye som er dagens denne dagen.

Smak 9/10

Gode smaker og gode råvarer tilberedt nesten helt perfekt. Her spares det ikke på noen ting, annet enn kanskje i vaniljeisen.

Pris 8/10

Billigst er dagens suppe (149 kr). Dagens fisk over 200 kr og dagens kjøtt over 300 kr. Flesk og duppe til 225 kr er den dyreste flesk og duppe vi har fått langs veien.

Service 9/10

To hyggelige jenter som kjenner menyen og råvarene og er påpasselige og til stede. Skjenker mer kaffe ved bordene. Men det blir litt kø når folk skal betale i kassen.

Barnevennlig 9/10

God barnemeny.Grillpølser med 40% skjulte grønnsaker. Dagens fisk. Lekehjørne. Stellebord. Men litt trangt lokale.

Hjemmelaget 10/10

Alt er hjemmelaget, bortsett fra pølsene som lages for dem på Brandbu pølsemakeri i nærheten. Til og med iskremen er hjemmelaget.

Drikke 9/10

Brus, safter fra Eventyrsmak. Kaldt vann i stor flaske på bordet. Skikkelig varm sjokolade, men bare te i poser. Flere typer lokalt øl.

Renhold 9/10

Alminnelig rent og ryddig. Ingen tomme bord med skitne tallerkener.

Toaletter 8/10

To separate toaletter. Det mangler toalettpapir, men det blir raskt hentet og satt på plass.

Kroa er liten med hyggelige bord, og alle er forskjellige. Det er peis og tente stearinlys, gode, høyryggede stoler og lysekroner oppunder taket.

Er du interessert i historie, eller bare litt nostalgisk, kan du drømme deg bort i gamle fotografier fra gårder og arbeidsliv i området. Oppunder taket henger en diger karjol, og det er vel den som en gang tilhørte oldemor.

SÆRPREG: Antikviteter og snurrepiperier og det som sikkert var oldemors karjol oppunder taket. På Oldemors karjol er til og med interiøret til salgs.

Menyen er skikkelig og ujålete og med en opplevelse av lokal forankring med flesk og duppe, elggryte og grove pølser.

Dagens retter har mer restaurantpreg med blant annet ishavsrøye og entrecôte av kalv denne dagen. Tilslørte bondepiker, eplekake og hjemmelaget is er blant dessertfavorittene.

De lager alt selv og satser spesielt på råvarer fra lokale produsenter, forteller den unge, hyggelige servitøren.

Hun tilbyr raskt barneporsjon av kjøttkaker når hun skjønner at vi har lyst på kjøttkaker, men ikke er så veldig sultne. 

HUSMANNSKOST: Hjemmelagde kjøttkaker med kålstuing og gode poteter.

Kjøttkakene er gode, saftige og alt er rykende varmt. Det er rørte tyttebær i stedet for syltetøy til. Mandelpotetene er nykokte med skall, og kålstuingen er godt krydret med muskat.

SØT AVSLUTNING: En helt utrolig deilig sjokoladefondant med hjemmelaget vaniljeis.

Til dessert anbefaler servitøren sjokoladefondant, det er hennes favoritt. Desserten er lekkert lagt opp med friske bær og et dryss av melis og kakao.

Sjokoladefondanten er helt nylaget som den faktisk må være, og lukter helt herlig av sjokolade. Når du stikker skjeen i den litt sprø kakeskorpen, renner den flytende sjokoladen utover tallerkenen. Den har ikke fått et minutt for lenge i ovnen. Ved siden av får du en kule av husets hjemmelagde vaniljeis. Den mangler den runde, fine konsistensen og kunne hatt mer smak av vanilje.

Dette er rett og slett en liten luksuspause på turen, og er det ikke sånn at du tilfeldigvis skal denne veien i sommer, kan du like gjerne sette dette som et mål for en tur.  

(Testet av Motor juni 2017. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk.)