ALT ER HJEMMELAGET: Til og med ketsjupen til den saftige hamburgeren med hjemmebakt brød, sprøtt bacon, stekte poteter, aioli og cole slaw.

Veimat-testen 2019: Oldemors Karjol

Eivind Hellstrøm har fortsatt satt sine spor

Det er 11 år siden stjernekokken Eivind Hellstrøm og TV-teamet ryddet opp på Oldemors Karjol. Siden den gang har de både klart å holde på konseptet sitt – hjemmelaget mat i nostalgisk interiør – og på kvaliteten.

Publisert Sist oppdatert

Oldemors Karjol 2019

80 poeng

Oldemors Karjol, Prestmovegen 2, 3520 Jevnaker, ved E16 mellom Hønefoss og Gardermoen. www.oldemors-karjol.no

Førsteinntrykk 8/10

Trivelig interiør, men vi savner fyr på peisen og tente lys. Hyggelig å bli møtt i døren.

Meny 8/10

Ikke stor, men gode tradisjonsretter. Også en vegetarburger og lasagne. Ett fiskevalg.

Smak 8/10

Virkelig god burger. Gode, grove kjøttkaker, men alt er ikke helt varmt.

Pris 6/10

Til middag ligger alle retter på mellom 179 og 298 kroner. Ikke galt med tanke på kvaliteten, men vi savner et rimelig alternativ med tanke på veimat.

Service 7/10

Alminnelig god service. Hyggelig å bli tatt imot i døren.

Barnevennlig 9/10

Skikkelig barnemeny med gode råvarer. Liten lekekrok. Barnestoler. Stellebord.

Hjemmelaget 10/10

Alt. Inkludert hamburgerbrød og iskrem.

Drikke 8/10

Godt utvalg. Flere typer saft, men litt vanskelig å få klarhet i om det er rene frukt- og bærsafter. God kaffe.

Renhold 8/10

Rent og ryddig, men litt støvete på pyntegjenstandene.

Toaletter 8/10

To store separate toaletter, stellebord og normalt godt renhold.

Det er hyggelig å komme inn på Oldemors Karjol – selv om vi savner fyr på den store grua og lys i stakene på bordet.

Interiøret er likevel både koselig og artig med en gammel karjol oppunder taket og historiske bilder på veggene.

Dessuten er det hyggelig at det stort sett står en ved døren og tar imot.

Menyen henger på veggen like innenfor døren, og den er preget av mye lokalt og av retter som passer i et jordbruksområde som Jevnaker og Hadeland en times tid utenfor Oslo.

På middagsmenyen står biff, kjøttkaker, flesk og duppe, angusburger, viltgryte, lasagne og elgkarbonader.

I tillegg er det en vegetarrett som er en rødbetburger og alltid en «dagens fisk». Denne dagen er det ishavsrøye med agurksalat, grønnsaker, rømmesaus og poteter til 215 kroner.

Ishavsrøye er en ferskvannsfisk, og den kommer stort sett fra små oppdrettsanlegg rundt om i landet. På Jevnaker er det blant annet en produsent av rakfisk som bruker ishavsrøye i sin produksjon.

På kjøkkenet understreker de at alt er hjemmelaget – det inkluderer hamburgerbrødet, kjøttkakene, lasagnen og iskremen til dessert.  

Med det i bakhodet er det ikke galt at biffen av ytrefilet koster 298 kroner og kjøttkakene 189.

Vi har vært på andre mer tradisjonelle veikroer hvor maten ikke er hjemmelaget, og fått biffsnadder og kjøttkaker til samme pris.

Ulempen er at alle rettene ligger på mellom 179 kroner (hjemmelaget lasagne med hjemmebakt brød og salat) og 298 kroner (biff av norsk storfe).

Da er det ingen mulighet til å velge noe som er billigere. Så sant du ikke kommer i lunsjtiden mellom klokken 12 og 15. Da har de en enklere lunsjmeny.

Barnemenyen er av de skikkeligste vi har sett – med kjøttkaker, elgkarbonade, lasagne, barneburger og «pølsak» som viser seg å være en slags blanding av grillpølse og 40 prosent grønnsaker.

I tillegg kan barn velge en liten porsjon av dagens fisk.

Alt på barnemenyen serveres med grønnsaker og poteter som enten er stekt, kokt eller most. Altså ikke pommes frites.

Med lommeboken i tankene velger vi bort det dyreste på menyen. Derfor blir det Oldemors kjøttkaker med kålstuing og poteter, og Oldemors angusburger med hjemmebakt burgerbrød, stekte poteter, coleslaw, aioli, ost og bacon.

Det er en virkelig god og saftig burger. Brødet er lunt, baconet sprøtt, de stekte potetene er krydrede og gode, og under burgeren ligger en frisk og god coleslaw. I en skål ved siden av får du hjemmelaget aioli og ketsjup.

De to store kjøttkakene er grove og saftige. Sausen er litt salt og ikke helt varm, men kjøttkakene har flott konsistens og god smak. Det er noen av de beste kjøttkakene vi har fått langs veien.

Det samme kan vi si om kålstuingen. Kålen har litt tyggemotstand, og den er krydret slik at det ikke bare smaker hvit saus. Poteten er små og delikate, men smaker veldig lite.

I en skål ved siden av får du rørte tyttebær i stedet for tyttebærsyltetøy.

Dessertmenyen byr på fire valg. Også her er alt hjemmelaget – til og med iskrem og sorbet!

Alle dessertene koster mellom 89 og 98 kroner. I tillegg har de varm sjokolade med krem. Det lar vi oss friste av.

Det er kanskje ikke riktig å kalle det varm sjokolade, for vi får vite at den lages av pulver, selv om de understreker at det er et sjokoladepulver av god kvalitet.

Samme hva du velger å kalle den er kakaoen mild og god på smak og med et raust lag med vispet krem – ikke krem fra sprayboks.

Det er nesten som en dessert og fungerer som en god avslutning på måltidet, synes vi.

I tillegg til et vanlig utvalg av brus, har de flere ulike sorter saft, men vi får ikke helt klarhet i om det er rene frukt-og bærsafter. Kaffen er veldig god.

Det er en annen servitør som tar imot betalingen og som hilser og ønsker oss en god dag videre. Sånt er hyggelig.

Men musikken de spiller – er det en musical som går på repeat? Den gnager uansett i hodet på oss når vi går.

Som et lite P.S. kan vi nevnte at du kan kjøpe med deg lokale egg i hele brett, grove kjøttkaker og en grov hjemmelaget pølse i tillegg til spekepølse fra Ask.

Du kan forresten kjøpe med deg det meste av interiøret også hvis du har lyst – for eksempel en av de flotte lysekrokene i taket.

Vinterstid holder Oldemors Karjol stengt mandag til onsdag, men om sommeren er det åpent hver dag.

 (Testet av Motor i januar 2019. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk. De faktiske opplysningene om priser, ladetid etc. er basert på informasjonen vi innhentet da vi testet stedet, og kan være endret siden.)