ÅRETS VAKRESTE VEI: To så forskjellige prosjekter som en bit av E6 gjennom Gudbrandsdalen og hovedgatene i en seilskuteby på Sørlandet får begge Vakre Vegers pris for 2018. Foto: Knut Opeide

«Vakre vegers pris 2018»:

Her er Norges vakreste vei

En strekning på 33 kilometer langs E6 og hovedgatene i en hvit sørlandsby er kåret til årets vakreste veier.

Publisert Sist oppdatert

Det er 30 år siden Vakre Vegers pris ble delt ut for første gang, og i år går prisen til en bit av E6 gjennom Gudbrandsdalen og hovedgatene i Tvedestrand.

Strekningen fra Frya til Sjoa i Gudbrandsdalen er lagt i en ny trase utenom bygdesentrene og tettstedene langs veien.

Det er valgt en trafikksikker løsning med tofelts vei og midtdeler, og veien er tilpasset landskapet gjennom dalen.

– Linjevalget framstår som et helstøpt forbilde for den krevende oppgaven det er å bygge et stort veganlegg i en visuelt eksponert dalside, skriver juryen i sin begrunnelse.

Da prisen ble delt ut for første gang i 1988, gikk prisen til nye Strynefjellsvegen som ligger nesten som en forlengelse av denne delen av E6.

Les også: Her er fem nye turistveg-attraksjoner

VELLYKKET REHABILITERING: Hovedgatene i Tvedestrand har fått nytt dekke av gamle steiner. Foto: Knut Opeide

Sørlandsperle

Hovedgatene i Tvedestrand får også Vakre vegers pris i år. Tvedestrand er en sørlandsby med hvite trehus, og kommunen har rehabilitert Hovedgata og Holgata i sentrum.

Juryen begrunner prisen med at det er lagt en svært ambisiøs målsetting for rehabilitering av det gamle natursteinsdekket.

Det er brukt gamle gatesteiner og et hellefelt som gjør at byen har fått en gjennomført standard som gir den helheten i kvalitet og utførelse som den gamle seilskutebyen fortjener, mener juryen.

Juryen understreker at dette kan stå som et forbilde for tilsvarende rehabiliteringer i andre byer som har tradisjonelle gater med steindekke.

Les også: Her er Norges beste utsikter

KNUTEPUNKT: Togstasjonen i Holmestrand er bygget inn i fjellet. Foto: Knut Opeide

Hederlig

I tillegg til de to prisvinnerne får Holmestrand stasjon i Vestfold hederlig omtale.

Togstasjonen er bygget som en fjellhall og er blitt et knutepunkt i byen. En heis fra stasjonsområdet og opp til bebyggelsen på toppen av fjellet, gjør det også til et bindeledd mellom bydelene.

Henger høyt

«Vegdirektørens pris for vakre veger» som prisen offisielt heter, er en pris som går til veianlegg med gode estetiske kvaliteter som er tilpasset omgivelsene.

– Vakre vegers pris henger høyt og har solid status i bransjen, sier juryleder Ola Bettum fra Norske landskapsarkitekters forening NLA.

– Vi legger spesielt vekt på helheten i prosjektene. Gode anlegg handler om gode løsninger i alle ledd, både planlegging, bygging og i et drifts- og bruksperspektiv.