TYVERISIKKER: Denne patenten redder ladekabelen. Legg slissen på bakken, før ladekabelen gjennom slissen, og kjør det ene hjulet over slissen slik at kabelen ligger under hjulet – men uten belastning. Foto: Uunknown
TYVERISIKKER: Denne patenten redder ladekabelen. Legg slissen på bakken, før ladekabelen gjennom slissen, og kjør det ene hjulet over slissen slik at kabelen ligger under hjulet – men uten belastning. Foto: Uunknown

Tyveri av ladekabler en ny trend:

Slik hindrer du ladekabel-tyveri

Slik kan du hindre ladekabel-tyveri: Et brødfjøllignende brett med en slisse til kabelen – som du deretter kjører over med dekket.

Publisert Sist oppdatert

Produktet selges på flere nettbutikker for ca. 500 kroner.

– At slikt selges tyder på at tyveri av ladekabel er et økende problem, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, når Motor viser ham produktet.

4000 kroner

Motor har fortalt at ladekabler til elbiler stjeles i stadig større omfang.

Heldigvis dekkes tyveriene av bilforsikringen. Men egenandelen er stort sett på hele 4000 kroner. Dessuten har du en nesten ubrukelig bil når kabelen er borte.

Det tar også tid å kjøpe ny kabel.

– Man blir litt maktesløs, medgir Bjarne Aani Rysstad, kommunikasjonssjef for skadeforsikring i Gjensidige.

Dette kan du gjøre:

Heldigvis er det noen tiltak du kan gjøre for å minske eller helt eliminere faren for ladekabel-tyveri. Her er råd Motor har funnet:

1) Lad hjemme, om du kan.

– Kan du ikke det, og må stå på et mer utsatt område, bør du prøve å unngå å ha ladekabelen tilkoblet lenger enn nødvendig, sier Sødal i NAF.

2) Før ledningen gjennom spilene på felgen, dersom det er mulig.

3) Bruk hengelås, dersom det er mulig.

4) Riss eller skriv navnet ditt, registreringsnummeret på bilen eller noe annet på kabelen eller ladepistolen. Det gjør den mindre attraktiv.

5) Vurdér dashbordkamera som tar opp bevegelser rundt bilen. Det kan avsløre tyven.

6) Kjøp fjølen med slissen. Legg den på bakken, før ladekabelen gjennom slissen, og kjør det ene hjulet over slissen slik at kabelen ligger under hjulet – men uten belastning.

I LÅS: Når bilen ruller over slissen er kabelen ikke lenger så lett å få med seg…
I LÅS: Når bilen ruller over slissen er kabelen ikke lenger så lett å få med seg…

– Men man må ikke la seg skremme for mye. I de fleste tilfellene går det bra, sier Anette Berve, forbrukerrådgiver hos NAF.

Les også: Så mye svekkes elbil-batteriet i vinterkulda

Sjekk vekten

Den norske produsenten Uunknown hevder kabelløsningen passer til de fleste elbilene. En av butikkene som selger løsningen, forretningen Tempe dekkservice i Trondheim, sier det har blitt et populært produkt.

NAF minner om at man bør sjekke at tyverisikringen virkelig tåler vekten av bilen – slik at bilen ikke klemmer ladekabelen flat.

– I så fall kan dette være en måte å sikre ladekabelen på, sier Nils Sødal i NAF.

Les også: Plutselig var Tesla-Musk i Oslo

Vanlige kabler kan stjeles

Gjensidige forsikring melder at tyveri av ladekabler er et kraftig økende problem.

Det er de vanlige ladekablene – de som ikke er hurtigladere – som er utsatt for tyveri. Hurtigladekablene som man finner på offentlige hurtigladestasjoner kan ikke stjeles.

Tryg forsikring har imidlertid ikke samme erfaring som Gjensidige.

– Det var en del tyverier tidligere. Men foreløpig er ikke dette et stort problem hos Tryg, sier Øyvind Setnes, senior forretningsutvikler i Tryg.

Les også: Årets beste elbil: VW e-Golf