HUSVOGN: Det er et lite hus, men montert på en treakslet henger. Det betyr at du i praksis kan frakte huset dit du ønsker.

Flyttbar hybel til under millionen:

Norsk firma bygger trehus på hjul

Glem det meste du har sett av campingvogner: Dette lille huset kan også henges på en bil og plasseres nesten der du ønsker.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Koronaviruset innebærer at sommerferien blir Norgesferie for de fleste av oss. Det har bidratt til økt etterspørsel etter bobiler og campingvogner.

Og i en tid da nordmenn søker etter bobiler og norgesferier og campingliv som aldri før, dukker dette snertne bygget opp.

Det er det norske firmaet Mikrohus som produserer trehuset på 22 kvadratmeter, montert på en treakslet henger. 

Det kan med andre ord flyttes. Til sjøen, til fjellet, til lakseelven eller alpinbakken. Eller til en hage i Prinsdal i utkanten av Oslo, som Tone Stangeland Kaufman har gjort.

Hun kjøpte huset etter at hun ble skilt for noen år siden. Annenhver uke flytter Tone fra det lille huset i den store hagen og inn i familiehuset med barna, en spasertur unna.

TRIVES: Tone Stangeland Kaufman koser seg i sitt mikrohus i Prinsdal i utkanten av Oslo. Hun bruker det som hybel.

Bedre enn hybel

– Det var datteren min som tipset meg. Det er en kjempefin løsning sammenliknet med en eldre og dyrere hybel, sier hun.

Tone betalte 700.000 kroner for huset for to år siden – inkludert litt oppstartrabatt fra byggefirmaet. I dag ligger prisen på rundt en million inkludert litt ekstra tilbehør.

– Jeg er opptatt av at ting skal være bærekraftig. Her lever jeg enkelt og miljøvennlig, og jeg synes huset er estetisk fint, sier Tone.

Lengden er 6,5 eller 7,5 meter og bredden er 2,5 meter. Mobiliteten er dermed ikke fullt på høyde med bobiler og tradisjonelle campingvogner. Konseptet er tilpasset en totalvekt på inntil 3,5 tonn.

Du trenger med andre ord en sterk bil og BK-sertifikat for hengeren.

Men produsenten tilbyr frakt dit du ønsker.

Campinghems 

Kjøkken, bad og toalett er utformet for optimal plassutnyttelse. Du kan også bygge inn vaske- og oppvaskmaskin.

En trapp med spesialtilpassede skuffer og hyller fører opp til en hems med romslig soveplass. Totalhøyden innvendig er på godt over fire meter. 

Huset leveres med forbrenningstoalett eller komposttoalett. Det er dermed ikke svartvann fra huset. Det har også en vanntank på 130 liter og standard avløp under gulv, som kan kobles til eksisterende avløp, gråvannsfilter eller et septiksystem.