ØRKENVANDRING: BMW iNEXT på vei gjennom Kalahari-ørkenen i Sør-Afrika. Den store helelektriske SUV-en skal produseres fra 2021. Foto: BMW
ØRKENVANDRING: BMW iNEXT på vei gjennom Kalahari-ørkenen i Sør-Afrika. Den store helelektriske SUV-en skal produseres fra 2021. Foto: BMW

BMW tester ut iNEXT i ørkenen:

Flaggskip på sandgrunn

Det har vært langvarig tørke i elbilproduksjonen til BMW, men ideene har slett ikke støvet ned. Nå kommer modellene på rekke og rad. Blant andre prestisje-SUV-en iNEXT.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: BMW iNEXT blir enda større enn SUV-en X5. I helelektrisk versjon skal den gå 600 kilometer.

Vintertestene av iNEXT gjøres unna i iskalde Arjeplog i Sverige. I motsatt ende av termometeret, finner vi Kalahari-ørkenen i Sør-Afrika.

Der er bilen i disse dager.

Før serieproduksjonen starter i 2021, skal prototypene testes under alle ulike vær- og temperaturforhold.

I de ekstremt høye temperaturene blir en rekke av bilens egenskaper testet maksimalt. Spesielt elmotoren, elektronikken, det integrerte kjølesystemet til høyspenningsbatteriet, og klimaanlegget, som driftes av en varmepumpe.


Ingen knirk

Prototypene blir gjentatte ganger utsatt for solvarme i flere timer og senere avkjølt. På denne måten tester ingeniørene driften av de elektriske systemene og temperaturstabiliteten til materialene som er brukt i interiøret.

Ingen knirkelyder eller andre ulyder aksepteres, selv ved brå temperatursvingninger.

BMW gjør også et poeng av den gode støvtettheten på iNEXT. En slik egenskap har vært ganske underkommunisert i bilverden inntil det plutselig dukket opp eiere av en britisk konkurrent til BMW, som slet med store støvansamlinger i ubrukte bakseter.

BMW skriver i pressemeldingen: «Under tusenvis av kilometer på grusveier og i ørkenlandskap, virvler prototypene til BMW iNEXT opp mye støv, uten at noe så mye som et sandkorn finner vei inn i bilen».

Taper for kamelen

iNEXT skal altså gå opptil 600 kilometer på én lading. Og den vil trolig kunne lades opp til 80 prosent batterikapasitet på en halvtime.

Absolutt framgang for den menneskeskapte teknologien. Men den kan aldri hamle opp med naturen:

Kameler og dromedarer tilpasset landskapet iNEXT er testet i, kan gå opptil ti måneder uten vann. Og de kan fylles opp med over 100 liter vann på snaue 10 minutter.

Da snakker vi om rekkevidde- og ladeeegenskaper.