PEKER MOT NORGE: EU-kommisjonens visepresident Maroš Šefčovič vil lære av Norges elbil-erfaringer. Ikke rart Espen Hauge (t.v.), styreleder i Norsk Elbilforening, smiler lurt. Foto: Peter Raaum

EU-kommisjonens visepresident på elbil-konferanse:

Vil ha norsk hjelp til et «Airbus-prosjekt for batterier»

EU-kommisjonens visepresident Maroš Šefčovič vil ha norsk hjelp i utviklingen av morgendagens batteriteknologi.

Publisert Sist oppdatert

Etter sin innledning på den store elbilkonferansen EVS30 i Stuttgart mandag, trakk han fram Norge som en inspirasjon for de andre europeiske landene i arbeidet med å utforme morgendagens transportpolitikk.

Les også: Her er Norges største test av vinterdekk!

– Norge er til inspirasjon når vi snakker om elektrifiseringen innen transport. Dere har bevist at elbilen virker uansett hva slags europeisk klima vi snakker om, dere har bevist at introduksjonen kan skje fort, og dere har bevist at forbrukerne vil ha elbilene når tilbudet er der, sier Šefčovič etter et møte med representanter for Norsk elbilforening, Innovasjon Norge og ansatte ved den norske ambassaden i Tyskland.

VIL HA ET NYTT AIRBUS: Slovakiske Maros Šefčovič har ansvar for EUs energipolitikk.

I sin innledning på konferansen etterlyste Šefčovič et felles europeisk løft for å utvikle den batteriteknologien som er nødvendig for å bringe inn elbilen på bred front i Europa.

Til dette arbeidet ga han senere uttrykk for at norsk kompetanse og norske erfaringer vil være viktige.

– Vi hadde liknende utfordringer i den europeiske luftfarten på 1960-tallet. Da kom samarbeidet om Airbus som et svar, et prosjekt som har hatt enorm betydning og prestisje for Europa. Nå trenger vi et Airbus-prosjekt for batteriteknologien, dersom vi skal få til det skiftet som vi må klare. Europa har vært i front for alle de store sprangene i transportutviklingen opp gjennom historien. Jeg er sikker på at Europa kan lede an også nå, sier Maroš Šefčovič.

Les også: Dette er den nye versjonen av Norges mest solgte elbil