LANDSDEKKENDE: Helt nylig åpnet Oslos største hurtigladestasjon med 18 Tesla V3-stolper. Tesla skriver ladehistorie når de nå blir først med å ha et hurtigladenettverk som dekker hele Norge.

Tesla-superladere fra Lindesnes til Nordkapp:

Nå dekker disse ladestolpene hele landet

Med nye superladere i Honningsvåg, dekker Teslas såkalte Supercharger-nettverk hele Norge på langs og Tesla blir dermed første helt landsdekkende ladeaktør.

Publisert Sist oppdatert

Siden starten i 2013, da Tesla åpnet sin første superlader-stasjon i Norge på Dombås, har det virkelig ballet på seg: I dag er det 81 slike hurtigladestasjoner i landet, med til sammen 1132 ladestolper.

For få dager siden kunne vi fortelle om åpningen av Oslos største hurtigladestasjon med 18 av Teslas nyeste generasjon superladere, V3, i tillegg til seks destinasjonsladere.

Denne uken åpner Tesla en superladestasjon i Honningsvåg. For første gang dekker dermed, ifølge Tesla, et hurtigladenettverk hele Norge på langs fra Lindesnes til Nordkapp.

Beroliger feriebilistene

I fjor reiste rekordmange nordmenn på ferie i eget land, og Supercharger-nettverket skal ha vist seg å ha god kapasitet for å møte den økte trafikken.

Den amerikanske bilprodusenten hevder at 96 prosent av Tesla-eiere som ladet ved en Supercharger-superlader i Norge i løpet av sommeren 2020 fikk koblet til en lader innen 2 minutter fra ankomst til stasjonen.

Men så skal det tas med i betraktningen at siden sommeren i fjor har Tesla levert mer enn 10.000 biler i Norge, ifølge registreringstall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV). Og hittil i år er Model 3 fortsatt Norges mest solgte elbil.

Utvider før utfarten

Derfor satser Tesla videre på ladeinfrastrukturen vår i år, og lister opp en rekke utvidelser som er gjennomført før fellesferien:

  • Europas første Supercharger-stasjon på Dombås har blitt utvidet til 24 ladestolper, og 2/3 av stolpene på stasjonen er nå V3 superladere.
  • Superladerstasjonen på Brokelandsheia har fått mer enn doblet kapasiteten sin med 16 nye V3 Supercharger-stolper, til glede for nordmenn som ferierer på Sørlandet
  • Skei og Innhavet utvides med fire midlertidige V3 superlader-stolper på hver stasjon i påvente av økt trafikk denne sommeren
  • En midlertidig V3 superladerstasjon med fire ladestolper i Stryn er på plass for å imøtekomme ferierende nordmenn

Tesla fortsetter også å åpne nye stasjoner, og har planer om å åpne til sammen mer enn 30 nye i Norge i 2021.

Teslas største fordel?

Siden mars 2020 har Tesla utelukkende bygget V3-stolper på nye stasjoner i Norge. Disse har en effekt på opptil 250 kilowatt, som betyr kortere ladepauser.

En Model 3 Long Range kan lade opptil 120 kilometer rekkevidde på fem minutter på en slik superlader, og Tesla forventer at en typisk ladeøkt vil være på om lag 15 minutter.

Vår oversikt over de ulike elbilenes ytelser ved ladestolpen i vår viste da også at Tesla var i en særklasse.

Gjennomsnittsprisen for Tesla-superlading på norske stasjoner er 2,90 kroner per kilowattime. Det gjør det rimeligere enn andre tilbydere av lynladeløsninger, samt vesentlig billigere enn å fylle drivstoff på fossilbiler.

Kart over alle Supercharger-stasjoner finnes på Teslas nettsider.

Utfordrerene begynner likevel å vise muskler: