I NORGE: Nikola-gründer Trevor Milton under Zero-konferansen i Oslo i 2017.
I NORGE: Nikola-gründer Trevor Milton under Zero-konferansen i Oslo i 2017.

«Villedet investorene»:

Hydrogen-gründer risikerer gigantisk fengselstraff

Trevor Milton, gründer av hydrogenlastebil-selskapet Nikola, ble før helgen tiltalt for å ha villedet investorer og risikerer mange tiårs fengsel.

Publisert

Milton er tiltalt for å ha gitt uriktige og villedende opplysninger til investorer om selskapet, opplyste statsadvokat Audrey Strauss ved Southern District of New York etter en rettshøring.

– Milton løy om nesten alle deler av forretningsvirksomheten, sa hun.

Hydrogen-gründerens advokater kontret i en uttalelse at «dette er et nytt bunnivå i myndighetenes anstrengelser for å kriminalisere lovlig forretningsvirksomhet».

Påtalemyndigheten mener Milton i perioden november 2019 til september 2020 lurte investorer til å kjøpe aksjer i Nikola ved å gi uriktige opplysninger om selskapets produkt- og teknologiutvikling.

De tre hovedpunktene i tiltalen har hver en strafferamme på mellom 20 og 25 år.

Bitende kritikk

Ifølge påtalemyndigheten snakket Milton usant om at det fantes en prototype av lastebilen Nikola One og at selskapet hadde konstruert pick-up-en Badger.

Dessuten mener de han løy om både hydrogen- og batteriproduksjon, i tillegg til at han sa det var gjort bindende reservasjoner for milliarder av dollar – enda disse fritt kunne kanselleres.

Også Securities and Exchange Commission, det føderale tilsynsorganet for verdipapirhandel i USA, er bitende i sin kritikk av Milton:

– Milton solgte en versjon av Nikola som et banebrytende selskap som hadde nådd milepæler og endret hele bransjen, mens det i virkeligheten var et tidlig-fase-selskap med en idé om å kommersialisere uprøvde produkter og teknologier, het det i en uttalelse fra SEC som kom parallelt med rettsmøtet i New York.

Milton forlot rettshøringen i New York med en kausjon på 100 millioner dollar.

Oljefondet er blant investorene som har sett Nikola-kursen stupe etter børsintroduksjonen i fjor. Fondet har kjøpt Nikola-aksjer for over to milliarder kroner.