«IBOENDE SVAKHET»: Forbrukermyndighetene mener denne bilen har en iboende svakhet ved seg.

«Mandagsbil» fra Tesla:

– Bildøren slo opp med voldsom kraft

På selveste nyttårsaften måtte Teslaen inn på hastetime på verksted: Den ene motoriserte døren begynte å slå opp med voldsom kraft og lot seg ikke holde igjen, ifølge bileieren.

Publisert Sist oppdatert

Tesla-verkstedet reparerte døren. Men eieren av bilen, en Tesla Model X, hadde for lengst fått nok: Allerede to måneder før den skumle hendelsen med døren, hadde han krevd å få heve kjøpet av det som i dokumenter Motor har lest, beskrives som en real «mandagsbil».

Bileieren selv, en mann fra Follo utenfor Oslo, opplyser i et brev Motor har lest at bilen har vært på verksted minst 16 ganger, for blant annet disse problemene:

  • Ulyder fra og problemer med lukking av bakdører.
  • Sprekk i begge baklys.
  • Vindstøy fra vindu og speil på førerdør.
  • Ulyd fra drivenheten.
  • Vannlekkasje fra vindu på førerdør
  • Feil på både elektriske seter, bremselys, vindusspylere, autopilot-systemet og på varmeapparatet.

– Slås i bakken

LEKKASJE: Teslaen har slitt med vannlekkasje her, gjennom døren på høyre side foran.

Men den alvorligste feilen er at det kommer vann inn i bilen på passasjer­siden foran. Tesla har greid å tette lekkasjen, men to uker etterpå opplevde eieren av bilen at døren på førersiden slo opp med voldsom kraft.

Eieren mener årsaken til feilen er følge­skader på grunn av vann­inntrengningen.

Han viser til at Tesla har måttet bytte ledningsnettet på bilen.

Tesla Model X har såkalte måkevingedører bak og vanlige dører foran. Eieren av denne Teslaen er ikke alene om å ha problemer med dørene.

– Døren åpnes med en hastighet som kan slå en voksen person i bakken, skriver en Tesla-eier på elbilforeningens forum. Der går det frem at flere har opplevd det samme.

Får heve

Follo-mannen kjøpte bilen av en annen privatperson for 615.000 kroner da den var tre år gammel . Men han har valgt å klage til Tesla, som i sin tid solgte bilen ny. Dette har han ifølge kjøpsloven anledning til.

Tesla avslo klagen. De erkjenner at det har vært flere verkstedbesøk, men Tesla hevder at feil nå er rettet.

Eieren brakte derfor saken inn for forbrukermyndighetene, og nå har Forbrukerklageutvalget konkludert med at han skal få heve kjøpet. Det innebærer at han leverer bilen til Tesla og får tilbake pengene sine.

– Iboende svakhet

Forbrukerklageutvalget mener det er sannsynliggjort at det har vært gjentatte problemer med vanninntrengning helt siden februar 2019, og at lekkasjene skyldes en iboende svakhet ved bilen.

Selv om denne vannlekkasjen ble utbedret, mener Forbrukerklageutvalget at det ikke er usannsynlig at det vil oppstå flere lekkasjer senere.

– Vannlekkasjer fører til risiko for følgeskader som blant annet ødelagt interiør, rust, og skader på elektronikken, påpeker Forbrukerklage­utvalget.

Tesla Norge aksepterer ikke vedtaket og har brakt saken inn for tingretten, slik de har anledning til.