DEFEKT: Slik ser det ut når luftfjæringen ryker på Tesla Model X.

Vant frem:

Tesla-eier får erstattet luftfjæring

En Tesla-eier får erstatning for ødelagt luftfjæring, selv om bilen er over fem år gammel.

Publisert Sist oppdatert

Eieren av en Tesla Model X fra 2016 har vunnet frem i sitt krav om at han skal få dekket reparasjonen av luftfjæringen.

Bilen var fem år og tre måneder gammel da luftfjæringen foran på bilen ble ødelagt i desember 2021. Denne delen er en kjent svakhet på Tesla Model X fra 2016 og 2017. Motor har skrevet om dette tidligere.

Det spesielle i denne saken er at bilen var utenfor nybilgarantien på fem år.

Årsaken til at bileieren vant frem, er uttalelser fra NAF.

Bilen hadde gått 86.000 kilometer da luftfjæringen røk, og reparasjon koster 40.000 kroner.

NAF mener forventet levetid er mye mer enn 86.000 km, og at man bør forvente at luftfjæringen har en levetid på inntil 150.000 kilometer.

Fullt medhold

Bilen ble solgt av bruktbilfirmaet K Bil Newco i Bærum for 585.000 kroner. Kjøpet ble gjort et drøyt år før skaden oppsto. Da var bilen over fem år gammel, men det var fortsatt lenge igjen av reklamasjonsrettighetene kjøperen hadde overfor bruktbilforhandleren.

Da kjøperen, en mann på Sørlandet, ikke nådde gjennom med sine krav hos forhandleren, klaget han til forbrukermyndighetene.

Forbrukerklageutvalget har nå gitt kjøperen av bilen fullt medhold. De mener det er dokumentert at bilen har en produksjonssvakhet, og at reparasjonskostnadene skal betales av bruktbilfirmaet som solgte bilen.

– Forbrukerklageutvalget har lagt avgjørende vekt på den sakkyndige uttalelsen fra NAF, heter det i vedtaket.

Aksepterer ikke

I vedtaket fra Forbrukerklageutvalget går det frem at bruktbilforhandleren engasjerer NAF til å sjekke alle bilene de selger. Da denne bilen ble sjekket i forbindelse med salget, ble det ikke funnet noen feil på luftfjæringen.

Bruktbilforhandleren sier de derfor ikke aksepterer vedtaket, og bringer saken inn for tingretten.

– NAF har testet alle bilene vi selger i ni år. Det ble ikke avdekket noen feil på luftfjæringen på testen av denne bilen, sier innehaver Magnus Groseth, og legger til:

– Luftfjæring er dessuten en slitedel. Produsenten Tesla oppgir en levetid på fem år eller 100.000 kilometer. Feilen oppsto først ett år og tre måneder etter salget. Da var bilen også passert fem år.